Hopp til hovedinnholdet

Bør jeg søke på to linjer med høyt snitt for å komme inn på bygg og anlegg?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei Jeg sliter veldig med angst og depresjon, jeg skal begynne på vgs neste år. Jeg har snitt på rundt 3 og lurer på: jeg vil gå bygg og anlegg, jeg har jo 3 ønsker når jeg søker, og lurer på om jeg kan ta to linjer som har veldig høyt snitt og så ta bygg og anlegg på siste valg sånn at jeg mest sannsynlig kommer inn på bygg og anlegg? Hilsen en svært fortvilet gutt.

Besvart 09.01.2019 15:07
 

Svar
Hei gutt 15 år

Det høres ikke greit ut for deg.

Du bør oppsøke helsesykepleier eller gå til Helsestasjon for ungdom og be om hjelp for de psykiske plagene som du kjenner på. Der kan du få støttesamtaler over tid og sammen kan dere finne ut av hva som skal til for at du skal få det bedre med deg selv. Helsesykepleier og Helsestasjon for ungdom kjenner til mange gode hjelpeteknikker, som du kan ha god nytte av og som kan dempe angst- og depresjonssymptomene som du plages så med. Helsesykepleier/Helsestasjon vil også vurdere om du er i behov av mer spesialisert hjelp som eksempelvis fra Psykisk helse i kommunen der du bor eller fra BUP.

Når det gjelder hva du bør søke på, så er det viktig at du kjenner til at alle har rett til å få inntak på ett av tre søkte utdanningsprogram. Selv om du ikke har nok poeng til å konkurrere deg inn på noen av dem. Hvis du ikke konkurrerer deg inn på noen av dine tre ønsker så vil du ikke nødvendigvis bli plassert på det utdanningsprogrammet som har lavest snitt, du kan like gjerne få tilbud om ett av de andre to.

Hvis du får tilbud om førsteønsket ditt kan du ikke stå på venteliste til de andre ønskene, for alle lavere ønsker faller bort. Hvis du får tilbud om andre eller tredjeønsket ditt kan du stå på venteliste til høyere ønsker, og kanskje få tilbud om førsteønsket etter skolestart.

Derfor er det veldig viktig at du setter det du vil mest som ditt førsteønske. Bygg- og anleggsteknikk bør derfor stå som nummer 1 for din del, siden det er det du aller helst vil inn på.

Vi anbefaler deg også å snakke med rådgiveren din om videre studievalg og søknadprosessen for videregående skole. Det er ikke mulig å reservere plass for deg på Bygg- og anleggsteknikk, men det bør likevel legges ved dokumentasjon på hva du strever med når du skal søke VGS.

Se også artikler som vi har lagt ved til deg, der finner du mange gode råd som vi ber deg om å følge.

Ta godt vare på deg selv!

Vi ønsker deg alt godt og lykke til med søking!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Søkt videregående skole - hva skjer nå?

Spent jente (colourbox.com)

I juli er førsteinntaket til videregående skole klart. Kommer du ikke inn der du helst vil, kan det likevel finnes muligheter. Her kan du lese om inntakene, hva du må huske på, svarfrister og ventelister.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser