Hopp til hovedinnholdet

Sliter med selvskading. Lurer på hvordan slutte.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 år. Jeg har hatt et veldig fint år og flyttet fra landet til byen for et år siden. Mye har forandret seg, jeg ble veldig selvopptatt og mistet personlighet. Dette fikk meg til å følge meg tom, veldig tom. Jeg gradvis ble depressiv og bare satt hjemme. Ville ikke ut. Jeg gradvis begynte med selvskading. Det var en periode jeg sluttet (Over sommerferien). Denne sommerferien var veldig fin og tenkte ikke over det, men nå har jeg startet igjen, vet ikke hva jeg skal gjøre, tusen takk.

Besvart 13.01.2019 23:13
 

Svar
Hei

Så bra at du tar ansvar for deg selv ved å søke råd for hvordan du kan slutte med selvskading.

Noen klarer å slutte med selvskading selv. Noen trenger støtte og hjelp til å finne andre måter å reagere på enn å selvskade seg. 

Legg en plan for hva du kan gjøre neste gang du får behov for å selvskade deg: høre på musikk, lese bok, gå en tur eller noe annet du liker å gjøre. Prøv å legg merke til hva som kjennetegner situasjoner som blir vanskelige. Hent frem noen hjelpetanker som kan hjelpe deg til å få kontroll over hvordan du reagerer. For eksempel: "Jeg vet hva jeg kan gjøre for å få det bedre", "det er tankene mine som er mest plagsomme", "jeg kan snakke med noen om det som er vanskelig"...

Det kan være lurt å si det til foreldre. Eller du kan snakke med helsesøster eller læreren din på skolen. Helsesøster kan hjelpe deg å snakke med foreldrene dine. Et tips til deg er at du viser den/de du snakker med de du har skrevet her til oss i UNG.no.

Jeg har lagt ved noen artikler om selvskading. Jeg tror du vil ha god nytte av å kikke litt på disse. Men det viktigste er at du snakker med noen om det du sliter med. 


Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser