Hopp til hovedinnholdet

Jeg tror jeg sliter med tvang, hva skal jeg si til legen?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har lenge slitt med noe jeg mistenker kan være tvang. Både handlinger og tanker. Jeg har nå lyst å få mer hjelp med det av «proffe» folk. Har hørt at man må gå gjennom legen for å evnt komme videre, og spørsmålet mitt er vel egentlig om legetimen. Jeg lurer på hvordan den foregår når man sier man sliter med noe slikt? Og må man spørre om å få mer hjelp? Lurer og på om man må si tankene man sliter med til legen? jeg ønsker egentlig ikke det for jeg har hatt en del skumle og ekle tanker. Hva kan man si? Vet bare ikke hva jeg skal si om det liksom for å kunne få mer hjelp..

Besvart 11.01.2019 23:38
 

Svar
Hei Jente 18, og takk for at du skriver til ung.no!

Flott at du ønsker å ta kontakt for å få hjelp fra «proffe», og det stemmer at fastlegen ofte er første steg. Han eller hun kan henvise deg videre til andre proffe som kan hjelpe deg videre.

Når pasienter tar opp sånne problemstillinger, kommer vi typisk med oppfølgningsspørsmål om hvor lenge det har vært sånn, hva tvangstankene og handlingene går ut på, om du har merket noe som gjør problemet bedre eller værre og liknende.

jeg skjønner hvis du ikke har så lyst til å gå inn på akkurat hva det handler om, og det er helt greit å fortelle legen at du ikke ønsker å gå inn på akkurat det. Etter min mening er legens jobb i en slik konsultasjon først og fremst og finne ut om det er behov for henvisning, og hvordan dette bør prioriteres, da de færreste fastleger behandler tvangstanker og tvangshandlinger selv.

Det er ikke noe i veien for å si selv at du ønsker å bli henvist til psykolog, men for at henvisningen skal være god og bli prioritert riktig bør den også inneholde mest mulig relevant informasjon om deg og ditt problem.

Du kan gjerne fortelle legen det samme som du har skrevet her. At du tenker du har et problem med tvang og at du har lyst på hjelp. du kan gjerne si at det er snakk om skumle og stygge tanker, uten at du går inn på akkurat hva det dreier seg om, så kan du heller utbrodere på eventuelle tvangstanker og -handlinger som det føles mindre skummelt å fortelle legen om.

 

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tvangslidelser

Vasker hender (colourbox.com)

De fleste som lider av tvang, har både tanker og handlinger som styres av tvangen. Man blir på en måte overstyrt av meningsløse tanker til å gjøre meningsløse handlinger. Det psykiske ubehaget kan være stort.

Les mer

Gruer du deg til å gå til legen?

Fastlege (www.colourbox.com)

Er du redd for å gå til legen? Lurer du på hva du skal si, eller om legen har taushetsplikt?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser