Hopp til hovedinnholdet

Finst det nokre reseptfrie angstdempende legemidler eg kan kjøpe på apotek?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, eg sliter litt med angst og stress i kvardagen. Eg har ikkje snakke med fastlegen eller nokon andre om dette og kjem nok heller ikkje til å gjere det med det første. Det eg lurer på er om det finst nokre reseptfrie angstdempende legemidler eg kan kjøpe på apoteket som vil gjere kvardagen litt lettare? ps: råd om å snakke med andre om angsten og eventuelt gå til psykolog er ikkje nødvendig

Besvart 12.01.2019 21:44
 

Svar
Hei jente 17 år

Jeg kjenner ikke til reseptfrie angstdempende legemidler som du kan kjøpe på Apoteket, men det finnes mange andre gode måter å håndtere angstsymptomer på.

Selv om du skriver tydelig at du ikke vil ha råd om å snakke med noen om angsten, så synes jeg du skal få med deg noen som kan hjelpe deg underveis og vil derfor anbefale deg å gå til helsesøster på skolen din eller til Helsestasjon for ungdom. De vet mye om angst og kjenner til flere metoder som kan være til god hjelp for deg. 

Jeg tenker det også er viktig at du skaffer deg oversikt og kunnskap over hvordan kroppen fungerer og hvordan angst blir til. Dette er noe helsesøster kan hjelpe deg med og sammen kan dere skreddersy en oppskrift på hva du kan gjøre for å dempe kroppens uro og få kontroll over pust, slik at angsten utvikler seg og blir veldig plagsom for deg. 

Husk at det ikke finnes farlig å være redd og føle angst. Det er fryktelig ubehagelig og slitsomt å ha det slik, men det er ikke farlig. Og heldigvis finnes det flere ting som hjelper mot angst slik at plagene blir mindre. Du kan få mye informasjon ved å kontakte Angstringen Norge, tlfnr. 22 22 35 30, et nettverk av selvhjelpsgrupper for mennesker med angstproblemer. Sjekk her. Jeg anbefaler også at du skaffer deg en mestringsbok om angst som gis ut av Psykiatrisk Opplysningsfond, se denne linken. En annen nyttig bok er "Trange rom og åpne plasser" som er skrevet av psykologene Torkil Berge og Arne Repål.

Dette er nyttig å tenke på når du får sterk angst:
•Du har en normal reaksjon, men i feil situasjon.
*Anfallet er ikke farlig. Du kommer ikke til å miste kontrollen, blir verken gal eller syk.
•Du skal tenke på hva som skjer i kroppen din eller hva som faktisk skjer rundt deg, og ikke hva du frykter skal skje. Du skal la redselen komme og gli over uten å kjempe imot.
•Du skal puste jevnt og rolig med magen. Trekk pusten helt ned til under beltestedet og hold inne 4-5 sek. før du puster langsomt ut igjen. Det hjelper også å puste inn og ut noen ganger i en papirpose.
•Du skal fortsette med det du har holdt på med når anfallet har avtatt.

Et annen viktig behandlingsprinsipp er, at man gradvis, men systematisk utsetter seg for de situasjonene som ofte utløser angst og som man derfor unngår (såkalt eksposisjonsbehandling). Man skal gradvis trene seg i å kjøpe inn i et supermarked, kjøre i buss og omgås mange mennesker. Det skal gjøres forsiktig - og uten at den vedkommende blir for angst. Ved å eksponere seg for angstfremkallende situasjoner avbetinges/avlæres de overdrevne angstreaksjonene etter hvert.

Se også artikler som jeg har lagt ved til det. Der finner du mye god informasjon som kan være til god hjelp for deg.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser