Hopp til hovedinnholdet

Veldig ofte føler jeg meg gal

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei jeg er en jente på 15 år og jeg bare lurte på noe. lenge har jeg slitt veldig psykisk,veldig ofte så føler jeg med gal. fordi de tankene jeg får i hodet mitt er veldig skumle og ekle. de kan fortelle hvor stygg eller feit jeg er, men de kan også fortelle meg at jeg ikke burde leve mer. er jeg gal?

Besvart 12.01.2019 13:56
 

Svar
Hei!

Jeg forstår at du kan du føle deg som gal når ekle og skumle tanker kommer helt av seg selv, men du er ikke gal. 

Mange ungdommer opplever at de strever psykisk i ungdomstiden. Det kan handle om at de har tanker som ikke er gode for dem. Det kan også handle om press og stress fra mange kanter. For veldig mange ungdommer er tanker om egen kropp og eget utseende en kilde til psykiske plager. 

Noen opplever å ha selvmordstanker. Altså tanker om å ta livet sitt. Slike tanker er faktisk ikke så uvanlig å ha i ungdomstiden. Det kan være fordi at man i denne tiden går gjennom en stor endring, både i kropp og hjerne. Man er mer sårbar og usikker i ungdomstiden og man kan bli i tvil om egen verdi. 

De fleste kommer seg gjennom perioder med selvmordstanker. Slike tanker er det viktig å snakke med noen om slik at man kan få det bedre. For du trenger ikke ha det vondt! Det er mulig å endre slike tanker. 

Du skriver at du har hatt det vanskelig lenge. Jeg håper du kan finne noen å snakke med om dette. Du kan snakke med foreldrene dine. Foreldrene dine kjenner deg godt og kan trøste deg og støtte deg når du har det vanskelig. De aller fleste foreldre vil hjelpe barna sine så mye de kan! 

Du kan også snakke med helsesykepleier (helsesøster) på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor. Helsesykepleier har mye erfaring med å snakke med ungdom som strever med ulike ting, også vanskelige tanker. 

Kanskje er det lettere for deg å snakke med noen som ikke kan se deg. Du kan ta kontakt med kors på halsen eller kirkens sos. Her får du snakke med mennesker som har tid til å lytte til deg og som kan gi deg gode råd. Du kan være anonym.

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser