Hopp til hovedinnholdet

Hei, jeg blir misforstått. Humøret endrer seg raskt og jeg er sensitiv.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg blir misforstått. Humøret endrer seg raskt og jeg er sensitiv. Jeg er alltid av de negative følelsene mine, og da blir jeg fort sint og sur. Mamma blir sur fordi når hun sier noe, så er jeg nesten alltid lei, men jeg kan ikke noe for det. Hvis jeg kunne alltid vært glad, så hadde jeg. Ting som skolen, følelser og min lave selvtillit tar toll på meg. Hvis jeg glemmer ting som husarbeid, klikker hun. Jeg har sagt at jeg ikke kan noe for å være så lei og sur av alt mens jeg gråter, og hun har trøstet meg, sa at jeg ikke burde gråte, men vi kommer alltid på start igjen. Ting hun sier til meg som "Du er ubrukelig", "Hvorfor må du være sånn", "Datteren hennes er så snill" osv, får meg til å gråte mens hun ikke ser, det graver i meg. Jeg har aldri fått mye oppmerksomhet, og onkels tante venter barn. Alle kommer til å glemme meg, jeg er ikke viktig, mamma gleder seg. Besteforeldrene mine kommer til å glemme meg. Onkels kone gleder seg over å se meg lei, mamma vet ikke, men jeg vet.

Besvart 27.01.2019 05:49
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Når man er ung og gjennom hele puberteten er det normalt å ha svingende følelser. Kroppen er i endring, og dette styres av hormoner. Jeg pleier å kalle det at man går gjennom en ekstrem oppussing. Det er ikke bare utvendig man går gjennom endringer, men inne også, både fysisk og psykisk. 

Jeg forstår at du for tiden opplever alt som kaotisk. Du har lav selvtillit, og den blir ikke bedre av at moren din kjefter på deg og sier ting som at du er ubrukelig. Hun mener nok ikke det, men noen ganger kan også foreldre bli veldig slitne, og si ting de ikke mener.

Vær heller ikke redd for at du skal bli glemt når det kommer et barn til i familien. Det er naturlig at alle snakker om det og gleder seg til barnet kommer, et nyfødt barn er alltid et under. Men det betyr ikke at du blir glemt. Du vil alltid ha en spesiell plass i hjertet til din familie uansett hvor mange flere barn som blir født. 

Mitt råd til deg er å snakke med noen utenforstående om hvordan du har det. Helsesykepleier på skolen din for eksempel. Helsesykepleier er vant til å snakke med ungdom som har det som deg, og kan hjelpe deg å sortere tanker og følelser så du kan få det bedre med deg selv :-)

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hva skal til for at du kjenner deg god nok?

Venner på skole  (colourbox.com)

Presset blant unge i dag er stort. Du skal være pen nok, flink nok, tøff nok, men fremdeles "normal" nok til å ikke skille deg ut. Finn ut hvorfor du er GOD NOK her!

Les mer

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser