Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med tre ting som jeg trenger råd for.

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei, jeg er en jente på 16år som trenger hjelp og sliter med 3. ting som jeg trenger råd med. 1. jeg sliter med selvtilliten og følger at alt jeg gjør blir feil, uansett hva det er. og det går veldig inn på skolearbeidet spesielt under prøver, for jeg følger at alt jeg gjør blir feil. hvordan kan jeg få bedre selvtillit. 2. jeg liker en gutt men jeg tørr ikke å si ifra om det, fordi jeg er redd for at han ikke liker meg tilbake og at han kommer til å le av meg og ser på meg som en dum og stygg jente. hva skal jeg gjøre i denne situasjonen. 3.hvordan man man rette opp livet sitt, for jeg sliter med desperasjon av og til, og det føler til at jeg ikke klarer å fokusere på videregående, og jeg har lyst å gjøre det bra på skolen.

Besvart 27.01.2019 21:26
 

Svar
Hei

Så fint at du stiller spørsmål når du føler du trenger råd. 

1. Du er ikke alene om å føle du har dårlig selvtillit, det er det mange ungdommer som kan kjenne seg igjen i. Det finnes flere måter å jobbe med å få bedre selvtillit, både alene og i samtale med andre. Hvis du er "streng" med deg selv før prøver og tenker at du bare gjør feil, så kan du jobbe med å endre tankemønsteret ditt. Du kan prøve å utfordre de negative tankene du har istedenfor å la de styre deg. Eksempelvis kan du spørre deg selv om det du tenker er nyttig, eller om det kan være at tankene du har ikke er hensiktsmessige eller riktige. Dette kan du få hjelp til hos helsesykepleier på skolen.

En annen måte å jobbe med selvtillit på er å starte dagen med å se deg i speilet og si en ting du liker ved deg selv eller lage en liste hvor du skriver en ting hver dag. Jeg er sikker på du kan finne frem til mange positive egenskaper ved selv.

2. Det er aldri enkelt å finne ut av om noen liker deg eller ikke. Du kan jo prøve å hinte litt ekstra om at du liker han, for å se om han da gjengjelder dette. Om du for eksempel prøver å flørte med han, gi han komplimenter og vise han ekstra mye oppmerksomhet så viser du på en måte at du er interessert, uten å si det rett frem. Dersom han viser de samme tingene tilbake kan det kanskje føles tryggere for deg å etterhvert innrømme mer direkte at du liker han også. 

3. Iblant kan livet føles ekstra vanskelig. Da kan hverdagen bli påvirket og det kan bli vanskelig å fokusere på det hverdagslige, som skolearbeid, venner og fritidsaktiviteter. I tillegg har du depresjon av og til. Da kan det være fint å snakke med noen om hvordan du har det. Gjennom samtale kan du sette ord på tanker og følelser du har, og få hjelp til å få det bedre. Snakk med helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom. 

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Ung.nos flørteskole

Kyss bak en ballong (colourbox.com)

Forelsket? Frustrert? I denne artikkelen gir vi deg gode flørtetips som kanskje kan hjelpe deg med å kapre drømmegutten eller -jenta.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser