Hopp til hovedinnholdet

Jeg er sjenert og klarer ikke å få venner på skolen.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg går i 9. Klasse på en ganske liten skole i en ganske liten kommune. Jeg har vært i denne klassen siden 8. Klasse, men jeg er så sjenert, og jeg greier ikke å bli kjent med de andre. Det blir ikke bedre med tiden det vet jeg, for jeg har prøvd og prøvd å få til å snakke med dem, men jeg får det ikke til. Fra 4.-7. Klasse var klassen min (meg og én annen) av og til å besøkte den klassen vi går i nå, så jeg har prøvd LENGE. Men jeg klarer liksom ikke å se for meg at jeg skal bli venner med dem, jeg passer liksom ikke inn. De er veldig greie folk, men vi har liksom ingen felles interesser. Jeg har snakket med foreldrene mine om at jeg har lyst å flytte, og en stund vurderte de det, men nå virker det som om at de ikke tenker på det lenger. Men jeg kan egentlig ikke klage på det, for de gjør mye for at jeg skal ha det bra. Men det virker som at de tror at når de kjøper noe fint til meg så blir alt bedre, men jeg trenger venner. Jeg har liksom ikke én venn engang, hva skal jeg gjøre?

Besvart 11.02.2019 22:21
 

Svar
Hei jente 14 år.

Jeg forstår at du synes det er vanskelig om du opplever deg selv som så sjenert at du ikke greier å bli kjent med de andre i klassen din. Og om du har prøvd og prøvd å få til å snakke med dem, men ikke får det det til, forstår jeg at du ikke helt vet hva du skal gjøre. Derfor er det bra at du tar kontakt for å få råd.

Det bra at du oppfatter at de andre i klassen som greie folk, det er et bra utgangspunkt. Og det er bra at du har snakket med dine foreldre om dine utfordringer med å få venner. Og det er også bra at du ser at de ønsker å hjelpe deg, men jeg forstår at du synes at de ikke helt forstår hva du egentlig trenger.

Foreldre synes det er vanskelig å være vitne til at barnet deres har det vanskelig og får behov for å trøste. Så det er vel kanskje det de forsøker å gjøre? Samtidig er dette et område som krever at du gjør en innsats, selv om det er vanskelig.

Først og fremst må du våge å ta noen sjanser, og snakke med de du ønsker å være venn med og delta i samtalene. Forsøk å være åpen, hyggelig og gi et smil, og vis at du bryr deg. Det kan være nok til å få i gang en samtale. Vis interesse for det personen sier og gjør. Prøv rett og slett å bli kjent med nye mennesker og vær nysgjerrig på deres interesser. Kanskje du får vite noe om andre som kan være på interessant? 

Det er viktig at du tør å være aktiv og by på deg selv. Og vær mindre opptatt av tankene som forteller deg at du ikke passer inn og ikke har felles interesser. Og unngå tanker som handler om at du er utenfor og sjenert. Slike tanker gjør deg bare trist og hindrer deg i å være imøtekommende mot andre. 

Hva er det du liker å holde på med? For mange kan også det å starte med en fritidsaktivitet ved å melde seg inn i en klubb eller forening, eller gå et kurs, være en fin arena til å treffe nye venner. Det at dere har felles interesse, gjør det lettere å bli kjent og dere har noe å bygge videre på. Et tips er å melde seg inn i Røde Kors, de har mange tilbud til unge i din alder.

Mange, som deg, sliter med at de er sjenerte og redde for å si eller gjøre noe dumt. Det å utfordre seg selv, og flytte noen grenser og komme ut av komfortsonen sin, kan være nødvendig. Det vil koste litt i starten, men når du har gjennomført det og ser at det gikk bra vil det være en seier for deg. Ta små steg. Vær stolt av deg selv hver gang du har tatt initiativ til å snakke med noen du aldri har snakket med. Ha en positiv monolog med deg selv der du bare fremhever dine gode sider. For eksempel si til deg selv; jeg klarer å bli kjent med andre, det jeg sier er bra nok, jeg gjør mitt beste eller noen andre setninger som passer.

Du må trene for å stå imot din egen trang til å trekke deg når du for eksempel skal ta iniativ til en samtale med nye mennesker. Oppsøk situasjoner der du må ta initiativ til en samtale. Hvis du kjenner at det blir vanskelig så prøv å bli i situasjonen. Det trenger ikke å være perfekt. Du holder på å øve deg, og da må du akseptere at det ikke går glatt hele tiden. Når du har klart det, så kjenn på stoltheten over at du ikke smatt unna, men sto i det selv om det ikke var så lett. Jo mer trygg du blir i situasjonen jo mer vil du klare å være deg selv.

Du kan også ta kontakt med helsesykepleier på skolen. Her kan du få prate om hva du synes er vanskelig og få råd og hjelp til hva som kan gjøres for at du skal få til å knytte nye vennskap. 

Ellers er du ikke alene om å ha det slik du beskriver. Derfor har vi laget flere artikler om dette, som jeg legger ved og anbefaler deg å lese.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 
Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser