Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg bli kvitt tvangstanker?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har tvangstanke om å sjekke oppi postkassen hver gang før jeg legger meg. Er redd for at noen skal legge et brev til meg der med en trussel eller en skummel video tape av et eller annet som omhandler meg. Fikk denne tvangstanken etter at en gutt oppsøkte huset mitt. Har blokkert han på sosiale medier, men han sier han ikke kommer til å gi seg, og derfor tenker jeg at å legge noe i postkassen min er et alternativ han har. Hvordan skal jeg bli kvitt denne tvangstanken? Er bekymret for at jeg ikke kan reise på ferie, siden da har jeg ikke mulighet til å sjekke postkassen. Synes det er flaut å snakke med helsesøster om dette, fordi jeg synes jo selv at det er helt sykt at jeg har denne tanken.

Besvart 11.02.2019 19:07
 

Svar
Hei jente 20 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det og hva du strever med. Jeg forstår at det er krevende for deg å ha slike tanker og at det som ligger bak handler om en truende situasjon du har vært i.

Tvangstanker er ikke syke - de er ofte et uttrykk for frykt. Jeg syns du har gode grunner til å være redd. Det kan være at tvangstankene forsterker frykten - men det må jo også ha vært ubehagelig for deg det du opplevde.

Jeg vil absolutt anbefale deg å snakke med helsesykepleier! Det høres ut som tankene går utover hverdagen din og da kan det være godt å få hjelp.

For å bli kvitt tvangstanker/ handlinger så må man oftest utfordre dem. Det handler om å stå i mot trangen til å sjekke og kjenne på ubehaget det medfører. Når du har gjort det noen ganger vil ubehaget forsvinne og du erfarer forhåpentligvis at du ikke trenger å sjekke postkassen for å ha kontroll over bekymringen du har. Tankene stjeler energi og uansett hvor mye du forbereder deg så er det ikke sikkert at det er hensiktsmessig eller at det faktisk vil skje?

Det å ha noen som støtter deg når du skal utfordre tvangstanker kan være gjøre det lettere for deg.

Videre vil jeg anbefale deg vurdere å anmelde han som truer deg. Det er ikke greit det han har gjort mot deg.

Jeg legger også ved noen artikler til deg som kan være til hjelp for deg å lese.

Lykke til!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Tvangslidelser

Vasker hender (colourbox.com)

De fleste som lider av tvang, har både tanker og handlinger som styres av tvangen. Man blir på en måte overstyrt av meningsløse tanker til å gjøre meningsløse handlinger. Det psykiske ubehaget kan være stort.

Les mer

Kontakt politiet

Politiet 02800, ung.no

Ringer du 02800 kommer du til nærmeste politidistrikt, og du får svar uansett når på døgnet du ringer.

Les mer

Slitsomme tanker, grubling og tankekjør.

Bekymret gurr (colourbox.com)

Grubling er når vi tenker på det samme igjen og igjen og ikke finner en løsning. Tankekjør er når det kommer mye tanker på en gang som gjør deg urolig eller sliten i hodet. Heldigvis finnes det råd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst