Hopp til hovedinnholdet

Broren min sliter så fælt på grunn av at faren hans ikke vil ha kontakt....

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har en bror på 11 år som sliter veldig. Alt på grunn av faren hans ikke vil ha kontakt me han. Der går så sjukt innpå han. Han blir voldelig og ofte veldig lei seg. Han både slår å sparke om han har en dårlig dag. Han går både på Bup og på helsestasjonen på skulen, men det virker ikkje så det hjelper så mye for han slite forsatt like mye og eg kan se på han at han har deg vondt. Har så lyst å gjer noe, men vett ikke hva jeg kan gjøre for han. No har han og begynt på sove medisin for han ikkje for til å sove om nettene. Det slite meg veldig ut når eg merke at han har da så vondt for eg vett ikke hva eg kan gjer. Det går veldig innpå mamma og merke eg.Han sitte som oftest alene inne på rommet sitt og spele.og sier ofte at han ikke har venner og nekter å gå på skulen. Jeg kan høyre at han griner veldig ofte til og med på juleaften og på nyttår og eg blir så lei meg når eg ser han slik... vett ikke hva som kan hjelpe han.. vil bare at han ska ha det godt

Besvart 11.02.2019 19:37
 

Svar
Hei jente 18 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvor mye det påvirker deg at lillebroren din ikke har det bra. Du er en god søster og han er heldig som har deg.

Det å være barn (og kanskje spesielt gutt) og oppleve at man ikke er ønsket av faren sin er smertefullt og kan sette i gang mange tanker og følelser. Fedre er ofte forbilder.

Det å bli avvist er så vondt og den psykiske smerten kan kjennes ubeskrivelig. Sorg hos barn kommer ofte til uttrykk som frustrasjon og sinne fordi de ikke har språk eller forståelse av det som gjør vondt.

Jeg vil sterkt råde deg til å gi han positive tilbakemeldinger at han er en god gutt. Ved å validere det han går gjennom ved å si f eks "jeg skjønner at det er vanskelig for deg..." så viser du at du forstår at han har det vondt.

Noen ganger er det å vise at man er der og trøste det som kan gjøre en forskjell. Hvis han ikke vil eller ikke er mottagelig så ikke gi opp - fortsett og si et du er der for han hvis han trenger deg.

Det kan være at han trenger å høre at det ikke er hans skyld at faren hans ikke vil ha kontakt. Barn lager seg ofte fantasier om at det er deres skyld.

Dette er sikkert temaer de også snakker med han på BUP.

Vær åpen og si til han det du føler for! Det viser at det er lov å ha følelser og at man kan snakke om dem!

Jeg legger ved noen artikler til deg som kan være til hjelp for deg å lese.

Ønsker deg lykke til og at broren din får det bedre snart!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer

Ungdom og sorg - en nyttig brosjyre

Forsiden på brosjyra "Ungdom og sorg".

Du er kanskje midt i ei vanskelig tid. Er en du er glad i død? Er familien din forandret fordi noen som står dere nær er alvorlig syk? Kanskje kjenner du noen som har fått livet sitt forandret av sykdom eller en ulykke?

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykiske plager og lidelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykiske plager og lidelser