Hopp til hovedinnholdet

Jeg har lenge følt meg nedfor og begynner å tvile på bedre dager....

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har lenge følt meg helt nedfor, i over 3 år nå har jeg bare hatt selvmords tanker og vonde tanker i hodet. Eneste måten jeg klarer å komme meg unna det er hvis jeg tar noe type for stoff. Jeg klarer ikke å snakke med noen om problemene mine, og mamma sier jeg ikke trenger det engang fordi jeg bare er en emosjonell tenåring, men jeg orker ikke å ha det vondt mer. Jeg hater også å være hjemme, og til og med det å bo på institusjon tror jeg hadde vært bedre. Jeg tør ikke å snakke med mamma om ting som jeg føler inni meg. Jeg må kjempe meg gjennom hver dag og jeg orker faktisk ikke mer lenger. I tillegg så flyttet bestevennen min i går til en institusjon langt vekke, og han var den eneste jeg kunne snakke med. Så nå har jeg ingen, og jeg vet ikke hvor jeg skal gjøre av meg lenger heller. Jeg skulle bare ønske at noen kunne bevise for meg at det kommer til å gå bedre, og at det kommer bedre dager, fordi jeg begynner virkelig å tvile på disse "bedre" dagene.

Besvart 11.02.2019 18:48
 

Svar
Hei jente 15 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at du blir sliten av å ha det slik og at det kan føles som en umulighet å få det bedre.

Jeg syns du skal prate med noen om hvordan du har det inni deg! Det trenger ikke være moren din hvis det er vanskelig for deg.

Mange har nytte av å snakke med noen andre. Det kan være andre familiemedlemmer, helsesykepleier på skole eller på helsestasjon for ungdom. Noen har også hjelp av å skrive ned i en bok det de tenker på. Kanskje det er noe du kunne forsøke?

Når man holder vonde ting inni seg så vokser de og man kan få symptomer som depresjon og angst. Hva er det som gjør at du hater å være hjemme? Dette er temaer du kan snakke med noen om.

Selvmordstanker er ofte et symptom på at man har det vondt inni seg og at det er vanskelig og forstå eller sette ord på det som gjør vondt. Da kan selvmordstanker komme snikende. Men - de betyr ofte at man ønsker at det som er vondt skal forsvinne. De trenger ikke bety at man faktisk vil dø.

Det er også lov å kjenne på tristhet og sorg over vennen din som har flyttet. Følelser er mye og vi har dem alle sammen. Noen følelser er krevende og vonde. Likevel er det viktig å lytte til dem og kjenne på dem. Da får man bearbeidet og man vil få det bedre.

Jeg vil også minne deg på at selv om livet er tungt og vanskelig nå så vil det ikke alltid være slik. Det blir bedre - selv om det kan kjennes håpløst ut av og til. Vi har alle perioder hvor humør svinger og livet er tungt. Ikke gi opp!

Jeg legger ved noen artikler til deg som kan være til hjelp for deg å lese.

Ønsker deg alt godt!

God klem til deg.

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Ungdom og sorg - en nyttig brosjyre

Forsiden på brosjyra "Ungdom og sorg".

Du er kanskje midt i ei vanskelig tid. Er en du er glad i død? Er familien din forandret fordi noen som står dere nær er alvorlig syk? Kanskje kjenner du noen som har fått livet sitt forandret av sykdom eller en ulykke?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert