Hopp til hovedinnholdet

Blir plutselig kjempe irritabel og små uvesentlige ting irriterer meg.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg sliter skikkelig med at jeg plutselig blir kjempe irritabel og små uvesentlige ting irriterer meg. Jeg blir også veldig fort lei meg. Jeg er trøtt og sliten hele tiden føles det ut som, selv hvis jeg får nok mat og søvn. Jeg aner ikke hva som er galt.. det går ut over meg og de rundt meg.. Hva burde jeg gjøre? Hva er galt med meg?

Besvart 24.02.2019 18:08
 

Svar
Hei jente 18 år.

Det er vanskelig å svare på det du spør om uten å ha kartlagt grundig hvordan du har det. 

Jeg anbefaler at du snakker med helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom om dette. Noen helsestasjoner for ungdom har ekstra tilbud med personell som er dyktige på dette med tanker og følelser, psykisk helse. 

Mens du venter på hjelp er det viktig at du sover nok, men ikke for mye, at du spiser nok mat og at du er i aktivitet, selv om det kan føles tungt til å begynne med. 

Du kan også arbeide med reaksjonene dine. Det er sånn at før man føler noe, eksempelvis irritasjon, har man tenkt. Det er på tenkestadiet at man kan endre hva man kommer til å føle. 

Man kan tenke at det går så fort, at man blir så veldig raskt irritert. Men med en gang du merker irritasjonen stige, skal du øve deg på å si "stopp" til deg selv. Da gir du selv en mulighet til å bli bevisst tankene dine. Tanken kommer før følelsen. Spør deg selv hvorfor du blir irritert. Tenk gjennom situasjonen på nytt. Kan du reagere annerledes? Det kan ta litt tid før du blir bevisst tankene du får, men med trening kan du reagere mer hensiktsmessig, mer adekvat, i tråd med situasjonen du er i. 

Hvis man kommer med utbrudd, reaksjoner som kanskje ikke passer, som går ut over andre, er det vanlig at man lei seg. 

Hvis du er lei deg, trist, og har andre negative følelser, kan det være at samtaler med helsepersonell vil hjelp deg å finne ut av hvorfor det er slik. Det er egentlig det samme med tristhet, som med irritasjon. Før man føler tristhet har man tenkt, og det er på tenkestadiet man kan endre hva man kommer til å føle. Grubling, kvernetanker er som kvikksand og de drar en nedover. Det er ikke bra å gruble. Da må en avbryte den indre dialogen en har med seg selv og etterspørre hensikten i tankene. Dette kan du få hjelp til.

Snakk med helsepersonell!

Fastlegen kan også undersøke deg, ta noen blodprøver for å kartlegge blodprosent og kanskje også stoffskiftet ditt? 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser