Hopp til hovedinnholdet

Jeg kutter meg og orker ikke leve sånn. Hvordan kan jeg stoppe?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg r 14 år og lyver alt for mye til foreldrene mine og venner. Og jeg gjør ting som ikke er bra Jeg snek meg ut for 4 gang uten lov av pappa og mamma De ferska meg også da så r pappa drit tur på meg og veldig oppgitt Jeg orker ikke mer av å leve sånt og kutter meg selv fordi det Jeg vil ikke leve sånt Og jeg vet ikke hvordan jeg skal stoppe med dette Pils hjelp meg vær så snill - 14 år gammel jente trenger hjelp =/

Besvart 03.03.2019 20:19
 

Svar
Hei jente 14 år!

De fleste av oss gjør eller sier ting som en angrer på i tenårene. Det høres ut som du har det vondt nå, men så flott at du ønsker hjelp til å komme ut av det vonde. Selvskading er som regel et resultat av at en har det vondt og ikke finner andre måter å håndtere de ubehagelige følelsene på. Men det finnes mye god hjelp å få og man kan finne nye strategier til å håndtere det som er vanskelig følelser. 

Snakk med noen. Når man har det vondt hjelper det å få litt oversikt over tanker og følelser. Man har også behov for litt ekstra omsorg og kjærlighet når en har det vanskelig. Kan du snakke med foreldrene dine hvordan du har det? Du kan fortelle at du angrer på at du har løyet og hva det gjør med deg. Om du synes det er vanskelig å snakke kan du kanskje skrive et brev? Har du noen andre voksne du stoler på som kan hjelpe deg?

Helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdom kan også hjelpe deg. De har god kompetanse og kan hjelpe deg snakke med foreldrene dine. 

Psykologisk førstehjelp kan hjelpe deg å lære takle vonde tanker og følelser. Dette krever litt tid og innsats, men det er verktøy du kan bruke resten av livet. Jeg har lagt ved en artikkel du kan se på. 

Noen å snakke med NÅ. Dersom du ønsker å snakke med noen anonymt kan du ta kontakt med Kors på halsen 800 333 21 eller mental helse hjelpetelefon 116 123. Her møter du dyktige rådgivere som kan hjelpe deg.

Husk du skal ikke klare dette alene. Jeg sender deg allverden av tanker og klemmer. Ta godt vare på deg selv!

Hilsen psykolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser