Hopp til hovedinnholdet

Jeg er innlagt for spiseforstyrrelse og føler meg feit. Kan jeg få sonde?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Er innlagt ved spiseforstyrrelse. Føler meg feit. Er tjukk men undervektig.. kan jeg frivillig legge ned sonde? Unasett om jeg spiser? Tror det vil bli letter for meg. Blir det vanskeligere å kaste opp etter da? Sliter veldig mye med det

Besvart 02.03.2019 12:21
 

Svar
Hei

Du beskriver en følelse som er veldig kjent i spiseforstyrrelsesfeltet. Det finnes en god artikkel på nettros.no (Rådgivning om spiseforstyrrelser) som heter den Den feite følelsen. Den beskriver hvordan man kan få en følelse av at man har lagt på seg mye eller er overvektig selv om man er undervektig. Jeg har hørt at mange som har strevd med spiseforstyrrelse har hatt nytte av å lese den artikkelen. 

Det er ikke anbefalt å legge ned sonde for å behandle spiseforstyrrelser. Det aller beste er at du spiser maten du skal ha selv. Dette hjelper deg slik at du ikke blir avhengig av hjelp fra andre. 

For å unngå å kaste opp er det viktig at du snakker med foreldrene dine eller de som arbeider på avdelingen du er innlagt. I en periode kan det være veldig godt at du har noen sammen med deg etter måltid slik at du kan få hjelpe og støtte til å ikke kaste opp. 

Oppkast er en veldig dårlig metode å kvitte seg ned næring på. Mange tror at de vil kvitte seg med all næring ved oppkast. Slik er det ikke. Kroppen er smart og vil ta til seg det meste av næringen raskt. 

For mange kan det være godt å snakke med noen som har blitt friske fra en spiseforstyrrelse og få støtte fra de til å ta imot behandling og jobbe imot spiseforstyrrelsen. Både på nettros.no og spisfo.no  finnes det chattetjenester hvor du kan få støtte og hjelp når du har det vanskelig. Du kan også ringe der for å få støttesamtaler.

Jeg legger ved noen artikler som kan være fine for deg å lese. 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer

Behandling av spiseforstyrrelser hos unge

Jente på baderomsgulvet ved siden av en vekt (colourbox.com)

Barn og ungdom som blir syke av spiseforstyrrelse har gode sjanser for å bli friske om de kommer i behandling. Det er spesielt viktig å komme raskt i behandling.

Les mer

Skader ved spiseforstyrrelser

Trist jente på sofaen (colourbox.com)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold