Hopp til hovedinnholdet

Stresset av alt, hater meg selv , klarer ikke ta livet mitt, Vil ha det bra

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg sitter her og klarer ikke å slutte å gråte, jeg finner ingen vei ut. Alt går nedover. Og jeg vil bare ta mitt eget liv. Alt stresser meg, har dårlig sammvitighet over alt. Og er stressa for foreldrene mine. Og føler meg bare som en byrde. Jeg hater virkelig meg sjøl, og greier ikke ting mer. Eneste måten ting blir bra om jeg tar livet mitt, da har jeg det ikke vondt mer... men jeg klarer ikke, hva skal jeg gjøre. Eller for at ting skal bli bedere

Besvart 05.03.2019 22:17
 

Svar
Hei

Det her er ikke greit. Det kan virke som om du har for mye å gjøre i hverdagen.  

Jeg helsesykepleier ønsker å gi deg tips om hvordan du kan reduserestresset. 

Det er heller ikke  rart at man føler seg stressa i enkelte perioder når man har mye å gjøre og det er mye som skjer.

Det kan være sundt å være litt stressa, slik at man blir effektiv og får ting gjort, feks. skolearbeidet. Samtidig er det viktig at stresset ikke tar overhånd.

For å redusere stress, er det viktig med god struktur og disponere tiden sin godt. Husk å sette av tid til avslapping og fri innimellom effektiv leksejobbing. Tren på å få til en god balanse. 

Trenger du hjelp til å finne en slik balanse. Ta en prat med helsesykepleier eller sosiallærer på skolen din om stresset du opplever.  Få hjelp til å sortere og prioritere. Hva med å ta en prat med lærerne dine og få hjelp til å sortere viktig/ikke så viktig rundt skolearbeidene. Hva bør du ha mer fokus på, og hva kan du ha mindre fokus på?

Få nok søvn. Det er superviktig for overskudd, konsentrasjon og innlæringsevne. Fjern telefoner og PC fra rommet du skal sove i. 

Legger ved noen artikler se om du finner  noe nyttig der. 

Du forteller også her om selvmordstanker. At du har tanker om at du vil ta livet ditt og at du ikke vil leve lenger. Dette er veldig vonde tanker å slite med.

Det du derfor skal gjøre med det du sliter med av selvmordstanker og negative tanker om deg selv og livet er at du snakker med noen om det du sliter med. 

Hvis livet ditt er alt for tungt og vanskelig og du selv ikke klarer å se hvordan situasjonen kan endres til det bedre, så er selvmord en utvei å tenke på fordi døden er et alternativ til å komme ut av den situasjonen du er i.

I en slik situasjon er det viktig å huske på at selvmordstanker, tanker om at du bare vil dø og at du ikke har noe mer å gjøre her, er på en måte tanker og ønsker om å slippe og måtte streve og slite med triste, tunge og vanskelige ting i livet ditt. Når du får nok hjelp og støtte slik at du får det bedre og situasjonen endres til det bedre, så kommer du til å få lyst til å leve videre og tankene om å dø forsvinner. For uansett hvor fastlåst og håpløst alt ser ut, så er det helt sikkert mulig å få til en forandring til det bedre. Helt sikkert. Selv om det ikke føles sånn for deg akkurat nå.

Det som hjelper mot selvmordstanker er å snakke om det til en person som kan hjelpe deg. Mitt forslag er at du først og fremst snakker om det du sliter med til foreldrene dine eller noen andre voksne i familien, en lærer, helsesøster, sosiallærer, rådgiver, en annen voksen du kjenner eller fastlegen din. Si klart og tydelig ifra om at du er dypt fortvilet og trenger hjelp til å få det bedre. Vis gjerne den/de du snakker med det du har skrevet her til oss i UNG.no.

Mange som har problemer av et eller annet slag, synes det er fryktelig vanskelig å snakke om problemene sine. Det er med dette som alle andre ting; alt går lettere med litt øvelse. Jo mer du tør å hoppe i det og åpne opp og snakke om det som er vanskelige tema, jo lettere kommer det til og bli å snakke om dette etterhvert.

For å få riktig hjelp er det nødvendig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det til de som skal hjelpe deg. Dessverre er det ikke slik at leger, psykologer eller andre mennesker kan gjette hvordan du har det. Alle hjelpere er avhengige av å få informasjon fra den som trenger hjelp. Jo mer og bedre informasjon du gir om deg selv og det du sliter med, jo mer nyttig og bedre hjelp får du tilgang til.

Hvis du synes det er vanskelig å forklare dette for andre, så kan du som nevnt begynne med å vise det du har skrevet her til de som skal hjelpe deg. Du kan også skrive flere notater om hva du sliter med og vise til hjelperne dine.

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf.nr. 800 33 321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14-20.

Jeg håper du skaffer deg noen å snakke med om det du sliter med. Vis gjerne den/de du snakker med det du har skrevet her til oss i UNG.no. 

Ikke gå alene med det du sliter med av vanskelige tanker og følelser! Snakk med noen slik jeg har anbefalt deg her. Lykke til!

Lykke til Vennlig  hilsen helsesykepleier.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer

Gjort noe dumt? Tilgi deg selv!

Gutt som grubler (colourbox.com).

Har du gjort noe du angrer på, som å såre en kjæreste eller svikte en venn? Sammen skal vi finne en måte du kan tilgi deg selv.

Skrevet av ungdomsjournalist Emilie

Les mer

Samvittighet, en fin ting?

Samvittightet (colourbox.com)

Samvittighet er noe vi kjenner inni oss, en følelse eller tanke om hva som hjelper oss med å skille på hva som er rett og galt.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise