Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ha søvnparalyse?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! I det siste har jeg sliti en del med å våkne opp uten å kunne bevege meg. (Søvn paralyse eller no..?) Vet dere om noe som kan få dette til å gå bort? Det er veldig skummelt for jeg opplever ofte rare skygger i rommet, og det skjer flere ganger i uka. Takk for å ha en så fin nettside for ungdommer! :)

Besvart 17.03.2019 18:51
 

Svar
Hei.

Søvnparalyse er en tilstand hvor hjernen våkner før kroppen rekker å følge etter. Dette kan skje når en våkner midt på natten eller ved innsovning. Søvn har mange stadier. Et av disse kalles REM (rapid eye movement) hvor vi drømmer. I dette stadiet, hvor vi har drømmesøvn, kobles musklene i kroppen ut. Dette er normalt for ellers ville vi kunne handle på det vi drømmer om og kunne skade oss selv eller andre. I noen tilfeller kan en oppleve at denne "muskelutkoblingen" sitter igjen i en kort tid etter at en har våknet. Da har en søvnparalyse, slik du beskriver. 

Under søvnparalyse er det ikke uvanlig at en kan oppleve å hallusinere. En kan få en følelse av at andre er i rommet og se og høre ting som virker veldig ekte, men som ikke er der i virkeligheten. 

Søvnparalyse er svært ubehagelig, men det er viktig å vite at det ikke er farlig. Noen venner seg til søvnparalyse slik at de etterhvert ikke blir så redde og etter en tid sover bedre. 

Det kan være godt å snakke med noen om at dette skjer, slik at en ikke er alene med det og bekymrer seg for mye. Dersom det vedvarer og det går utover nattesøvnen din så bør du ta en tur til fastlegen. 

Håper dette var til hjelp!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser