Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg flytte ut fra hjemmet mitt?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! I 10år har jeg holdt ut med foreldrene mine som er skilt. De har vert ut og inn av rettssaker. Oppi d der har jeg holdt alt inn inn i meg og jeg kjenner nå at dette klarer jeg ikke. Jeg har følt at jeg har spilt et skuespill der jeg har spilt 6 roller. Den jeg er med mamma, med pappa, på skolen ved lærerne, på skolen uten lærerne, med venner og bare alene. Men jeg ser nå at alle tror jeg er noen jeg ikke er. Og alle forventer noe av meg som jeg ikke kan gi. Faren min har også et aggressivt sinne og han har en ny kone som jeg kaller for en formskifter, for hun er miss perfekt med andre og en enorm bitch alene. Mamma er heller ikke det beste menneske på jord. Men dette klarer jeg bare ikke. Jeg har lest mye om at jeg ikke har lov til å flytte hjemme fra uten tillatelse fra foreldre, men jeg lurer på om det er noen måtte jeg kan flytte på hybel selv om jeg er 15. og om det er noen måter og få et stipend eller et lån sånn at dette er mulig? Jeg har gått en lang vei får jeg skrev dette

Besvart 15.03.2019 15:02
 

Svar
Hei jente 15 år!

Vi forstår at dette er vanskelig for deg. Samtidig er det viktig at du vet at du kan få det bedre. 

  • Når du er 15 år har fremdeles foreldrene dine "foreldreansvar" for deg. Det betyr at de må være med på avgjørelsen om du skal kunne flytte for deg selv. De har også ansvaret for den daglige omsorgen for deg. Altså gi deg trygghet, mat og omsorg. 
  • Noen ganger kan ungdom flytte på hybel uten at de skal studere på videregående, men at barnevernet hjelper ungdommen med å finne et sted å bo fordi ungdommen ikke kan bo hjemme. Grunnene kan være mange. Ofte må barnevernet bli informert om hvordan du har det, de kommer på besøk, snakker med foreldrene dine og hjelper dere til å finne gode løsninger. 

Når du opplever at foreldrene og hjemmeforholdene er så vanskelig at det går utover ditt liv og din helse er det viktig å oppsøke hjelp. Du skal ikke ha det så vondt og vanskelig som du har det nå. Vit at det finnes hjelp å få!

Kan du forsøke å snakke med en voksen du stoler på? Dette kan være helsesykepleier på skolen, en lærer eller en annen voksen kjenner og har tillit til. Du kan også kontakte barnevernet der du bor og fortelle hvordan du har det.

Les mer her: www.ung.no/barnevern/921_Hva_er__barnevernet.html 

Forsøk å fortelle nettopp det du skriver her. Det er viktig at du får fortalt hvordan du opplever det og hva du trenger hjelp til. Da vil de rundt deg forstå deg bedre og du kan få hjelp til akkurat det du trenger hjelp til. 

Vi har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Vi ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen helsesykepleier og psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hva skjer hvis du kontakter barnevernet?

Gutt ringer (colourbox.com)

Ikke vær redd for å ta kontakt med den lokale barneverntjenesten. De er der for å hjelpe deg! Fagpersonene der kan gi deg mange gode råd om hva du kan gjøre videre.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser