Hopp til hovedinnholdet

Kan dette være ADHD eller?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg hadde bare lyst til å fortelle litt om situasjonen min akkurat nå...Altså de 2 verste tingene er at jeg for eksempel ikke har noen venner. Jeg hadde en venn men han utestenger meg helt nå. Den andre tingen er at jeg føler meg dum og verdiløs fordi jeg ofte ikke tenker gjennom ting før jeg svarer. Også på barneskolen så hadde jeg en venn men det var samme greien med han som han andre. Også har jeg gjort noen seksuelle ting som jeg angrer på nå f.eks så har jeg hat litt seksuell kontakt med en gutt...Også tror jeg at jeg er bifil. Også har en fyr fått vite litt om hemmelighetene mine også har han vært på nippet til å si det til andre før. Jeg klarer ikke sitte i rod i timene, må alltid tromme på pulten. Klarer ikke å konsentrere meg veldig bra heller. Kan dette være ADHD eller? Føler ikke at jeg passer inn noe sted... Vet folk baksnakker meg. Har hatt selvmordstanker siden jeg var 7-8 år. Jeg har angst. Jeg blir ikke invitert til fester eller bursdager. Vurderer å ta livet nå

Besvart 15.03.2019 14:55
 

Svar
Hei gutt 13 år

Det høres vanskelig ut for deg og jeg forstår at du ikke vil ha det sånn som du har det nå og ønsker hjelp. 

Jeg kan dessverre ikke svare deg på om du har adhd, og hovedgrunnen til det er at det trengs mer informasjon om deg og din historie før jeg kan med mer sikkerhet si noe tilstanden og om du bør kartlegges nærmere i forhold til spesifikke oppmerksomhets- og konsentrasjonsvansker. Men, ut fra hva du beskriver, så er det strevsomt for deg og du har det veldig vanskelig med deg selv. Det tenker jeg du bør få hjelp til både å forstå mer av og finne mestringsstrategier som kan hjelpe deg til å få det bedre med deg selv. 

Jeg vil be deg om å oppsøke helsesykepleier på skolen din eller gå til Helsestasjon for ungdom. De kan tilby deg støttesamtaler over tid og sammen kan dere finne ut av hva du trenger nå. Det finnes god hjelp for angst og depressive tanker, og jeg tenker det er viktig at du oppsøker hjelp - for du skal virkelig ikke ha det så vondt som du har det nå. Helsesykepleier og Helsestasjon for ungdom kjenner til mange gode hjelpeteknikker, som jeg tenker du vil ha god nytte av. I tillegg vil de etter bedre bekjentskap med deg vurdere om du er i behov av mer spesialisert hjelp som eksempelvis fra Psykisk helse i kommunen eller fra BUP. Det er BUP som gjør utredninger ved mistanke om adhd, og det er fastlege, psykolog eller Barneverntjenesten som kan henvise til BUP. 

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hva er ADHD?

hodet i hender (colourbox.com)

Daniel sitter ved pulten sin i klasserommet, men han hører ikke etter. Lærerens stemme føles som en grøt av lyd. Han snur seg og roper ut i rommet. Han kjeder seg. Læreren ber ham være stille. Daniel tar opp blyanten og slår den taktfast i pulten. Det bråker. Læreren blir sur. Klassekameratene ler. Daniel er ingen bølle. Han gjør så godt han kan.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser