Hopp til hovedinnholdet

Jeg er så nedfor og trist hele tiden.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Over en lang tid nå har jeg vært deprimert. Jeg sliter forresten også med angst. Men i den siste tiden har det vært så ille at jeg ikke vet hvor jeg skal gjøre av meg. Jeg er så nedfor og trist hele tiden. Jeg er bare ikke glad, og jeg klarer ikke late som lenger heller. Jeg har tanker om å ta mitt eget liv mange ganger for uken, om ikke hver dag. Jeg skader meg selv, noe som det også har blitt mer av i det siste. (Ingen vet om dette) Hinn dagen knakk jeg bare sammen når jeg kom hjem. Jeg var så klar for å ikke leve lenger. Jeg stod med tauet rundt halsen. Men her sitter jeg, så det skjedde ikke. Dessverre? (Ingen vet om dette heller) Jeg går til psykolog, og jeg prøver virkelig å få det bedre. Men av en eller annen grunn er det noe i meg som sier jeg bare skal gi opp og at ting ikke kommer til å bli bedre. Det er så vanskelig å snakke om meg selv, spesielt om det som er vondt. Det er på det punktet hvor jeg håper jeg ikke våkner neste morgen. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre...

Besvart 20.03.2019 20:02
 

Svar
Kjære jente 18 år

Det høres virkelig vondt og vanskelig ut for deg og jeg forstår at du har det så tøft og trenger hjelp. Det er veldig fint at du har skrevet inn her til ung.no, og jeg skal forsøke å hjelpe deg litt på vei. 

Du skriver at du har følt deg deprimert over tid, og føler deg nå nedfor og trist hele tiden. I tillegg strever du med angst. Du beskriver selvskading og selvmordstanker og også hatt et nylig forsøk. Det er alvorlig og bekymringsfullt.

Det å tenke at man skal rømme fra livet i vanskelige perioder er som oftest uttrykk for at man har det veldig vanskelig. Slik er det for deg nå. Du kjenner deg sliten, fortvilet og ser ikke hva som kan være til hjelp for deg. Jeg vil tro at du kjenner deg veldig alene og hjelpesløs. 

For mange så er tanker om selvmord uttrykk for desperasjon når man kjenner at følelser og tanker blir overveldende. Det er mange som har selvmordstanker som forteller at de ikke egentlig ønsker å være død, de ønsker bare å få det bedre men vet ikke hvordan.

Vit at det finnes hjelp å få og at du ikke skal ha det sånn som nå!

Jeg vil råde deg til å kontakte noen med en gang som du kan få hjelp hos. Når man er langt nede så vil det for mange være nødvendig å få snakket med noen for å få nye perspektiv. Jeg forstår at det er vanskelig å snakke om det som gjør så vondt, men nå er det veldig viktig at du gjør nettopp det. Jeg ber deg om å snakke med psykologen din. Der vil du bli tatt på alvor. Du kan også vise til det du har skrevet inn her til oss. Den som leser det vil forstå hvor vanskelig du har det og gi deg støtte og hjelp videre. 

Det finnes mange muligheter for å få hjelp og få noen å snakke med. Dersom du klarer å åpne deg for foreldrene dine så er det veldig bra. De bør vite om hvordan du har det nå, slik at de kan være gode omsorgspersoner for deg nå. Det tenker jeg du trenger. Ettersom du er mindreårig vil de være viktige personer i oppfølgingen av hvordan du nå har det.

Du kan også ringe for å snakke med noen voksne for råd. Enten på Kors på halsen eller Alarmtelefon for barn og unge Det finnes også chattetjenester som www.korspaahalsen.no og www.soschat.no. 

Det viktigste er at du ber om hjelp og at du ikke forsøker å skade deg selv alvorlig! Uansett hvor vanskelig du har det nå, så er det fullt mulig å få det bedre. Det lover jeg deg!

Jeg har lagt ved flere artikler til deg, og jeg ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Hold ut og ta godt vare på deg selv.  

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Over 18 med psykiske problemer?

Jente hos legen (colourbox.com)

Det er hjelp å få ved psykiske problemer. Kontakt skolehelsetjenesten, Helsestasjon for ungdom, fastlegen eller Psykisk helsetjeneste i kommunen. De kan gi deg samtalehjelp og/eller henvise deg til DPS eller annen psykolog.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser