Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg gå opp i vekt når jeg spiser så lite og kaster opp.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, veit ikkje korleis eg skal begynne å skeive egentlig, så eg går berre rett på sak. Eg er 15 år, 165-166 høy og veier 48 kg. Synest eg veier veldig mye og har egentlig lyst til å veie vartfall 45 kg. Eg skriver ned og teller alle kaloriene eg spiser, og har et Max inntak pr.dag på ca 1200-1500 kcal. Men uannsett kaster eg opp 90% av det jeg spiser. Eg trener turn 2 ganger i uka og trener på treningssenter 3-4 ganger i uka. De vil si ca. 8-11h pr. Uke. Men greia er at når eg veide meg en uke siden veide eg 48,3 kg, men denne uken veide eg 48,9 kg. Eg synest det var hårreisende og veldig demotiverende og eg knakk basicly sammen. Hvordan er det mulig å gå opp i vekt på den måten? Når man i teorien kan gå ned 0,5 kg i uken med å spise under 1500 om dagen. Og eg i tilleg trener ok mye og kaster opp maten!. Har ikkje veid meg etter det. (3 dager siden). Så det jeg egentlig lurer på er: 1. Hvordan et det mulig å gå opp i vekt da? 2. Har jeg en sp, eller ed? Atypisk bulimi/ anoreksi?

Besvart 09.04.2019 20:57
 

Svar
Hei


Du er inne i et veldig farlig mønster som du trenger hjelp til å komme ut av. Det er farlig å spise så lite som du gjør og i tillegg både kaste opp og trene så mye som du gjør. Du har en lav vekt og skal derfor ikke mer ned i vekt

Oppkast er ikke et slankemiddel. Kroppen blir stresset av at du spiser så lite og vil senke forbrenningen når den får tilført så lite næring som du gir den. 

Du har nok ikke gått opp i vekt, men det kan hende at du har fått væskeansamlinger i kroppen. Dette kan bli veldig farlig for deg om du ikke kontakter helsepersonell og får tett oppfølging. Væskeansamlinger i kroppen kan være veldig skummelt for hjertet ditt. 

Jeg vil at du skal kontakte fastlegen din så raskt som mulig. Du trenger en helseundersøkelse. Det kan godt hende at du vil få en spiseforstyrrelsesdiagnose av fastlegen din og at du vil bli sendt videre til behandling i BUP. 

Jeg legger ved noen artikler du kan lese. Jeg anbefaler deg å lese de sammen med foreldrene dine. 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skader ved spiseforstyrrelser

Trist jente på sofaen (colourbox.com)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Behandling av spiseforstyrrelser hos unge

Jente på baderomsgulvet ved siden av en vekt (colourbox.com)

Barn og ungdom som blir syke av spiseforstyrrelse har gode sjanser for å bli friske om de kommer i behandling. Det er spesielt viktig å komme raskt i behandling.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer

Hvor mye trening er nok, og hvor mye er for mye?

Mann som løper(colourbox.com)

Hvor mye trening som er akkurat passe finnes det ikke noen fasit på. Men i denne artikkelen får du tips til hvordan du kan finne ut hva som er passe mengde for deg.

Les mer

Dette bør du spise før og etter trening

Lønner det seg å spise før du trener, og hva skal du i så fall spise? Hvor viktig er det egentlig med drikke under treningen? Få gode tips til hva du bør spise og drikke før, under og etter trening her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser