Hopp til hovedinnholdet

Jeg slår meg selv i hodet når jeg er frustrert og lurer på hvorfor?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg opplever å slå meg selv i hodet eller dunke hodet mitt i f.eks vegg dersom det skjer noe jeg ikke vil skal skje. Senest i dag slo jeg mobilen i hodet. Ofte skjer det også hvis det kommer tanker som er forstyrrende som f.eks har mamma/pappa husket å vaske hendene før de laget middagen, der jeg tenker svaret er nei (altså noe jeg ikke vil skal skje). Hvordan kan jeg ta hånd om dette? Det skjer uten at jeg klarer å tenke over det.

Besvart 11.04.2019 17:20
 

Svar
Hei jente 16 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at du blir frustrert over det du gjør og jeg syns det er så fint at du kan si det til oss og spørre om råd!

Det høres ut som du slår deg selv i situasjoner hvor du føler du mister kontroll. F eks nevnte du at du slår deg i hodet når du får tanker i en situasjon hvor du ser for deg at foreldrene dine ikke har vasket hendene før middag.

Tanker og grubling kan være slitsomt og man kan ofte se for deg situasjoner. I disse situasjonene så kan man komme i kontakt med følelsesmessig ubehag. Dette ubehaget kan være vondt å kjenne på og kanskje det er slik at du ved å slå deg selv avleder deg fra det ubehaget du kjenner på?

Jeg syns du skal snakke med helsesykepleier på skolen din om det du beskriver. Da får du hjelp til å sortere i tanker og følelser og på den måten forstå bedre hvorfor du slår deg selv.

Jeg vil ellers råde deg til å finne noe som kan avlede tankene dine og som gjør at du slår deg selv.

Noen tips:

Dersom du får ubehagelige tanker så stopp dem. Bestem deg for at du ikke vil tenke på dem. Finn andre tanker (støttetanker) du kan tenke på i stedet for. På denne måten slipper du tenke frem et kroppslig ubehag.

Et annet råd er tenke på en situasjon hvor du ser for deg at noe som du ikke ønsker skal skje, skjer. Hva kan du gjøre for å påvirke situasjonen? Kan du si fra eller på annen måte gi uttrykk for det du opplever? På denne måten slipper du å bære på frustrerende tanker alene.

Jeg håper dette ga deg noen innspill du kan ha nytte av og som du kan snakke med helsesykepleier om. Det finnes løsninger på vonde situasjoner - du trenger ikke skade deg selv!

Ønsker deg alt godt.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvordan tenke bedre om deg selv

Jente som tenker (Colourbox)

Du kan få bedre selvtillit. Ved å stille deg selv noen spørsmål blir du mer klar over hvorfor du tenker som du gjør. Da kan du i neste omgang prøve å bestemme deg for å tenke litt annerledes.

Les mer

Slitsomme tanker, grubling og tankekjør.

Bekymret gurr (colourbox.com)

Grubling er når vi tenker på det samme igjen og igjen og ikke finner en løsning. Tankekjør er når det kommer mye tanker på en gang som gjør deg urolig eller sliten i hodet. Heldigvis finnes det råd.

Les mer

Tvangslidelser

Vasker hender (colourbox.com)

De fleste som lider av tvang, har både tanker og handlinger som styres av tvangen. Man blir på en måte overstyrt av meningsløse tanker til å gjøre meningsløse handlinger. Det psykiske ubehaget kan være stort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst