Hopp til hovedinnholdet

Spise to måltider om dagen og trener mye. Jeg er mye sliten, vondt i hodet.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Fryser Alle andre i klassen syns d e varmt og eg må sitte med jakke og inntil ovnen. Er d forbrenningen min som e blitt dårlig? Spise 2 måltider om dagen ca. Fryser på skolen men når eg komme him så e eg varm. Hadde samme problemet i 7 og 8. Går i 9 nå. Ka ska eg gjøre? Itte eg har hatt gym på skolen så er eg varm men så itte en halvtime eller time så fryse eg igjen? E det normalt.? Lite energi vondt i hodet dårlig konsentrasjon og sliten. Trene volleyball 4.5 timer i uken gym 1 dag i uken og fysisk aktivitet og helse som valgfag 1 gang i uken samme dag som volleyball trening. Sliter iforhold te mat som du sikkert har skjønt. Har lite energi på skolen og trening. Vurdere å legge til 2 timer trening de dagene eg ikkje har trening. Bør eg gjøre det? Kan eg få vitaminmangel? Drikke sjeldent melk, hvis eg gjør d e d usøtet mandelmelk siå eg hate vanlig melk. Drikke lite vann itilegg. Kan eg besvime/kollapse av d? Kor lenge er d før eg besvime av d? Har spiseforstyrrelse uten diagnose!

Besvart 16.04.2019 20:01
 

Svar
Hei

Det høres ut som du kjenner på mange fysiske symptomer og som om kroppen din prøver å fortelle deg noe. Det er flott at du tar kontakt når du har det slik som nå.

Kroppen sender deg signaler på at du ikke spiser nok mat når du fryser lett, er ukonsentrert og blir fort trøtt og sliten. Det er typisk tegn på at kroppen ikke får tilfredsstilt ernæringsbehovet. Å spise bare to måltider om dagen er for lite.

Kroppen din er i vekst og den trenger mer mat. Du bør spise fire hovedmåltider hver dag; frokost, lunsj, middag og kveldsmat. I tillegg bør du spise mellommåltid før eller etter trening, avhengig av hva som passer best med siste måltid. Trener du raskt etter at du har spist lunsj kan du fylle på med næring etter trening. 

Du kan kollapse hvis du går flere dager uten vann. Kroppen består av mellom 50 - 75 % vann, og vi er helt avhengig av tilførsel av vann for å opprettholde normale kroppsfunksjoner. Dersom kroppen ikke får tilført væske kan den kollapse, og man kan kun leve noen få døgn uten drikke. Dette avhenger blant annet av faktorer som temperatur og aktivitetsnivå m.m. 

Du bør ta en blodprøve hos fastlegen din for å sjekke om du mangler viktige vitaminer og mineraler. I tillegg vil jeg anbefale deg å snakke med noen om tanker du har rundt mat og kosthold. Det beste du kan gjøre er å snakke med dine foreldre om det du sliter med og/eller med helsesykepleier etter ferien.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skader ved spiseforstyrrelser

Trist jente på sofaen (colourbox.com)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer

Tidlige tegn på spiseforstyrrelse

Jente ser seg i speilet (www.colourbox.com)

Er du bekymret for at en venninne, en kjæreste, eller et familiemedlem har en spiseforstyrrelse? Noen tegn kan være typiske, selv om det er variasjoner.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Spiseforstyrrelser og følelser

Jente ser bekymra ut (colourbox.com)

Veldig mange 14–15-åringer synes de er for tykke selv når de er normalvektige, og mange tenker på å slanke seg uten at det er behov for det. Andelen øker oppover i tenårene. Slanking, vektkontroll og uheldige matvaner kan øke risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold