Hopp til hovedinnholdet

Jeg aner ikke hva jeg skal bli, og vurderer å ikke begynne på vgs.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg aner ikke hva jeg skal bli, eller hva jeg skal gå på når jeg starter på VGs. Det føles ut som om alle andre har hele planen klar, unntatt meg. Jeg har tatt tester på hva jeg vil bli, men jeg kommer bare til det samme svaret hver gang, jobbe i butikk. Jeg elsker, og da mener jeg elsker å jobbe med klær, så jeg kunne godt ha sett for meg at heg jobbet i en klesbutikk. Men alle rundt meg dømmer meg og sier «å, vet du ikke hva du kan bli? Hah, jeg kunne lett ha sett for meg du være en bussjåfør eller jobbe i klesbutikk» føler folk ser ned på meg om jeg jobber der. Jeg orker heller ikke folk mer. Jeg sliter skikkelig med sosial angst og folk som vet det, forstår ikke hvordan det ikke så jeg har gått rundt i MAAANGE år og gledet meg til den dagen i 10. Hvor marerittet er over. Vurderer å ikke starte på VGs fordi heg har lyst til å jobbe i klesbutikk, men alle dømmer meg jo så jeg vet ikke lenger...

Besvart 14.05.2019 10:54
 

Svar
Hei jente 15 år.

Jeg forstår at det kan være vanskelig å velge når du skal starte på videregående, det er så mye å velge mellom. Og om du sliter med sosial angst, forstår jeg at du lett kan få tanker om at du ikke ønsker å begynne på videregående.

Samtidig er det bra at du har tanker om hva du liker og har lyst til å gjøre. Det er helt greit å jobbe både i butikk og kjøre buss. Og jeg synes du skal heve deg litt over andres meninger om dine valg. De har ingenting med det. Det viktigste er at du gjør det som du kjenner passer for deg.

Samtidig er det mer og mer krav til utdannelse og det er ikke lett å få jobb uten videregående i din alder. Og ønsker du å jobbe i et serviceyrke, kan utdanningsvalget Service og samferdsel være et godt alternativ for deg. 

For det er det lurt å ta de årene på videregående, både for utdannelsen og av sosiale årsaker. Mange som velger å jobbe i stede for å gå på skole i din alder, opplever at de går glipp av ting, mister venner og strever sosialt. 

For mange ganger kan en overgang til videregående bli en ny start som hjelper deg til å få det bedre sosialt. En kan få nye venner og oppleve skolen en god plass å være. Og når du er klar for det, kan du gjerne søke en ekstrajobb i butikk? Da vil du få erfaring på om dette er det rette for deg.

Jeg synes du skal snakke med noen om dine tanker og bekymringer i forhold til å begynne på videregående skole og din sosiale angst.

Så ta en prat med helsesykepleier eller sosialrådgiver på skolen din. Her kan du få gode råd om hva du kan gjøre for å ta best mulig valg for deg selv. Og om du sliter med sosial angst, er det viktig at du får hjelp til å håndtere denne. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser