Hopp til hovedinnholdet

Jeg har veldig lyst å få hjelp men jeg er livredd å bli innlagt!

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg sliter veldig mye med depresjon, selvmordstanker, angst, tvangslidelse og dysmorfobi. Jeg har veldig lyst å få hjelp med dette, men jeg er helt livredd å bli innlagt på psykiatrisk sykehus! :( Hvis dette er noe jeg kan bli tvunget til så vil jeg helst ikke la noen få vite om dette! :( Jeg vil gjerne ha hjelp og jeg vet at jeg trenger det, men tanken på å bli innlagt skremmer meg veldig! Er dette noe jeg kan bli tvunget til? Jeg vet ikke hva å gjøre. :(

Besvart 18.05.2019 13:11
 

Svar
Hei jente 17 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det og hva du er redd for. Jeg forstår at det er skremmende for deg og at du er redd for å bli innlagt.

Det er strenge regler i dag for å bli innlagt for tvang. Da skal du være alvorlig psykisk syk og ute av stand til å ta vare på deg selv på en forsvarlig måte eller være en fare for deg selv eller andre.

Innleggelser kan for mange også være til nytte. Da er det en frivillig innleggelse som man må søke om sammen med legen sin eller behandler. Da søker man om innleggelse i en kortere periode hvis det vurderes dithen at det vil hjelpe deg der og da med det du strever med.

De fleste behandlinger skjer at man går til samtaler eller andre aktiviteter ukentlig og lever sitt liv på egenhånd utover dette.

Jeg vil også tenke at det er viktig for deg å få hjelp slik at du kan få det bedre.

Jeg vil råde deg til å snakke med legen din om det du frykter og er redd for.

Dersom du ikke har behandling akkurat nå så kan du få henvisning fra fastlegen din.

Jeg legger ved noen artikler til deg som kan være til hjelp for deg å lese.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Tvangslidelser

Vasker hender (colourbox.com)

De fleste som lider av tvang, har både tanker og handlinger som styres av tvangen. Man blir på en måte overstyrt av meningsløse tanker til å gjøre meningsløse handlinger. Det psykiske ubehaget kan være stort.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst