Hopp til hovedinnholdet

Alle jeg forteller om kutting gjør det verre for meg. Hjelp?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Fra tidligere skrev jeg om at jeg ikke ville at folk skulle se kuttene mine etter all selvskadingen, problemet er at det er blodig og over hele armen, jeg kan ikke gå rundt med 20 plastre når jeg skal svømme. Jeg har også noen venninner som vet om det, forrige gang noe lignende skjedde tok jeg dem til side og fortalte, men de begynte å skrike og rope sånn «NEIMEN DET KAN DU IKKE GJØRE» så alle i klasserommet så på meg og alle ville vite hva det er, så jeg har tilogmed prøvd å si ifra, det gikk ikke med vennene mine, kontaktlæreren min vet det også, og det var helt grusomt når hun skulle begynne å behandle meg annerledes, hun sa jeg kunne velge klassekartet altså hvor folk skulle sitte i klasserommet, men alle guttene sa rundt meg at jeg hadde angst og det var derfor. Og jeg har også angst, men jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, mattetimer senere den dagen tok jeg med en saks ut på do og kuttet meg selv. Det har kommet til et punkt hvor alle jeg forteller gjør det verre. Hjelp?

Besvart 12.06.2019 23:40
 

Svar
Hei jente 14 år!

Først vil jeg si at jeg synes du er veldig tøff som forsøker å snakke om selvskadingen. Dessverre er det slik at mange ikke vet hvordan de skal forholde seg til at andre skader seg. Heldigvis finnes det god hjelp å få både i forhold til å jobbe med selvskading og det at andre skal kunne være med å støtte deg.

Hvem skal jeg snakke med? Siden du har dårlig erfaring med å snakke med venner og lærere tenker jeg at du kanskje trenger noen andre til å begynne med. Kan du snakke med helsesøster på skolen? Kanskje kan du oppsøke helsestasjon for ungdom? De har god kompetanse til å hjelpe. Det gjelder både i forhold til å få hjelp til å jobbe med nye strategier for å håndtere vanskelige tanker og følelser. Men også hvordan/hvem du er komfortabel fortelle til. 

I forhold til kontaktlæreren din trenger hun kanskje litt hjelp eller veiledning på hvordan hun kan hjelpe eller støtte deg? Helsesøster på skolen kan kanskje være en viktig samarbeidspartner her. om du synes det er vanskelig å snakke om kan du kanskje vise denne meldingen? Jeg synes du beskriver veldig godt hvorfor det blir vanskeligere for deg. 

Foreldre er ofte gode støttespillere når man har det vanskelig. Om du synes det er vanskelig å ta dette opp selv kan du kanskje få de til å hjelpe deg? Man har behov for litt ekstra støtte og omsorg når en har det vanskelig. 

Jeg håper du får god hjelp og støtte fremover. Sender deg allverden av tanker og klemmer.

Hilsen psykolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser