Hopp til hovedinnholdet

Jeg har blitt psykisk syk fordi jeg lukter dårlig!

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg sliter med lukt. Jeg går hele tiden rundt og lukter på meg og føler jeg lukter dårlig hele tiden, de dagene jeg føler jeg lukter veldig dårlig tar jeg og skulker skolen. Jeg har vanlig hygene. Jeg vasker rommet engang i uken skifter på sengen 2 ganger i uken, dusjer kvar dag av og til 2 ganger om dagen. Etter jeg har dusjet og storsett hele tiden sprayer jeg meg super mye med parfyme og tar på masse deo. Bytter som oftes klær 2 ganger for dagen, men føler jeg fortsatt lukter. Jeg prøver hele tiden å unngå kroppskontakt og vil ikke være med folk på fritiden for jeg er redd for at de føler jeg lukter. Hver kveld ligger jeg i sengen og puster inn med nesen for å lukte, og jeg ligger å griner, har egt bare lyst til å ta selvmord, men grunnen for at jeg ikke gjør det er fordi jeg synest ikke at familien min fortjener en sånn sorg. Jeg vet at dette har utviklet seg til at jeg har blitt psykisk syk, men jeg klarer ikke å stoppe. Hjelp fort pils

Besvart 14.06.2019 18:53
 

Svar
Hei kjære deg!

Takk for at du skriver til oss! Dette høres ut som har blitt et stort problem for deg som gjør at det går utover hverdagen din. Da er det godt at du kan spørre om råd! Jeg forstår at det er slitsomt for deg å ha det slik!

Jeg er helt sikker på at du ikke lukter vondt! Selv om du selv føler det så trenger det ikke være riktig informasjon følelsene dine gir deg.

Når man begynner å tenke at man lukter vondt så vil man tilslutt tenke at man lukter vondt selv om man ikke gjør det. Da blir det nesten som en besettelse og man gjør hva som helst for å ikke lukte vondt.

Jeg vil tro at du kanskje har en liten stemme i deg som også forteller deg at du ikke lukter vondt? Denne stemmen bør du øve deg på å lytte til!

Jeg vil anbefale deg å snakke med helsesykepleier på skolen din eller på helsestasjon for ungdom. Der kan du få hjelp til å snakke om hvorfor du tror du lukter vondt og hva du kan gjøre for å få det bedre.

Du trenger ikke ha det slik ! Det finnes hjelp å få! DU trenger ikke dø selv om du har det vanskelig.

Vet foreldrene dine at du strever? Kan du snakke med dem om hvordan du har det? Det å ha noen rundt deg som kan støtte deg og heie på deg når du har det vondt hjelper.

Det vil også være bra for deg å finne andre strategier og å ikke gi etter for den delen av deg som er veldig opptatt av renslighet. I en slik prosess er det godt å ha noen som kan støtte deg.

Selv om det er vanskelig for deg å prate om så vil jeg minne deg på at det er mange som strever og som syns at det er vanskelig å be om hjelp.

De som hjelper er der for en grunn - nettopp for å hjelpe dere som har det vanskelig akkurat nå.

Jeg legger ved noen artikler som jeg syns du skal lese.

Lykke til. Håper du får det bedre snart. Du er god som gull!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Svette

Svette (colourbox.com)

Når kjønnshormonene begynner å øke på i puberteten, er en av følgene også at man svetter mer og at svetten lukter litt mer. Det er spesielt testosteronet, det mannlige kjønnshormonet som påvirker svettelukten.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Tvangslidelser

Vasker hender (colourbox.com)

De fleste som lider av tvang, har både tanker og handlinger som styres av tvangen. Man blir på en måte overstyrt av meningsløse tanker til å gjøre meningsløse handlinger. Det psykiske ubehaget kan være stort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst