Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om jeg har en tvangslidelse, hvordan bli kvitt det selv?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har gått rundt en stund og lurt på om jeg har en form for tvangslidelser og tvangstanker. Jeg har også søkt litt på nettet og er ganske sikker på at jeg har det. Ihvertfall, det plager meg hele tiden i hverdagen ved at jeg føler en trang til, for å si det kort, få livet til å gå opp i ett antall tall. Jeg går på en måte rundt hele tide og teller skritt, går på en bestemt måte, enten gå på høyre eller venstre siden av noe. Det har også vært noen venner eller familie som spør hva jeg driver med og jeg må bare komme på et dumt svar. Jeg har også vært en del plaget av rutiner jeg må utføre, sjekke at alt er sikkert før jeg legger meg, og så gå tilbake for å sjekke igjen. Jeg vil gjerne bli kvitt dette men jeg vil ikke snakke med familie, og heller ikke venner, jeg er redd for at vennene mine skal se på meg annerledes og alt dette plager meg i hverdagen. Tror også at den ene vennen min sliter litt med det samme. Er det noe jeg kan gjøre for å bli kvitt det på egenhånd?

Besvart 12.06.2019 21:34
 

Svar
Hei

Det høres veldig slitsomt ut å ha det slik som du beskriver, og det er fint at du ønsker å bli kvitt plagene dine.

Tvangshandlinger er handlinger som man føler at man er nødt til å utføre, og det til stadighet. For eksempel å alltid slå lysbryteren på et bestemt antall ganger, ikke gå på kumlokk, sjekke alt før man legger seg e.l.

Når slike tvangshandlinger blir så plagsomme at de er ødeleggende for hverdagen din bør du søke hjelp. Det gjelder hvis man ikke klarer å leve som normalt med å følge opp skole, interesser, venner eller at man selv får problemer med rutiner som for eksempel mat/appetitt og søvn.

Jeg kan forstå at du syns det er vanskelig å snakke med familie eller venner om dette, men jeg håper allikevel det er noen du klarer å åpne deg å fortelle om disse tankene dine. Du kan få god hjelp og støtte til å sortere i tankene dine på helsestasjon for ungdom eller hos helsesykepleier på skolen.

Hvis du vil prøve på noe på egenhånd kan du prøve å gå imot tankene og handlingene dine. Det vil si å forsøke å droppe å telle skritt eller unngå å gå på en bestemt måte. Det er tankene dine som spiller deg et puss når du tenker at du "må" gjøre dette. Dersom du øver deg på å la være å gjennomføre ritualene finner du fort ut om du klarer å gjøre dette eller ikke. Blir det vanskelig å gå imot tankene og handlingene dine alene ved at du kjenner på angst ved å ikke utføre faste handlinger, så bør du oppsøke hjelp.

 

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Tvangslidelser

Vasker hender (colourbox.com)

De fleste som lider av tvang, har både tanker og handlinger som styres av tvangen. Man blir på en måte overstyrt av meningsløse tanker til å gjøre meningsløse handlinger. Det psykiske ubehaget kan være stort.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tvangstanker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tvangstanker