Hopp til hovedinnholdet

Jeg har det veldig vanskelig nå, hva gjør jeg?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg sliter mye med angst og depresjon. Jeg har selvmordstanker som stadig blir verre og driver med selvskading. Jeg har bare lyst til å ikke leve lenger, skjønner ikke helt vitsen med å leve når det er sånn. Jeg lurer på om jeg blir lagt inn på psykiatrisk på sykehuset hvis selvmordstankene blir for ille eller at jeg forsøker å ta livet. Jeg har det veldig vanskelig på skolen med venner og egentlig alt. Jeg snakket med læreren min om dette, men jeg føler at han behandler meg som luft nå og det hjelper ikke akkurat med hvordan jeg føler meg ellers.

Besvart 11.06.2019 18:06
 

Svar
Hei,

Det er veldig vondt å høre at du har det så vanskelig. 

Jeg blir bekymret for deg og opptatt av du må få hjelp til å få det bedre. 

Selvmordstanker er ikke det samme som et ønske om å dø fra selve livet, men et ønske om å få det bedre. Husk at det å ta sitt eget liv er en permanent løsning på noe som kan løses på andre måter. Selv om alt føles veldig mørkt og håpløst nå så finnes det andre alternativer å få det bedre på.

Sånn som du har det akkurat nå kommer du ikke til å ha det for alltid, det er viktig å huske på. 

Det er så fint at du har snakket med læreren din om dette og det er trist å høre at du opplever at vedkommende ikke hjelper det slik du ønsker og trenger akkurat nå.

Jeg anbefaler deg å ta kontakt med helsesykepleier på skolen din, Helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. Fortell de hvordan du har det og hva du opplever. De vil kunne gi deg god hjelp og sammen med deg vurdere hva som blir godt for deg fremover. 

Dersom du har behov for noe mer akutt kan du ringe alarmtelefonen for barn og unge på tlf. 116 111 eller legevakten på tlf. 116 117. De vil gjerne hjelpe deg. Du kan også benytte deg av chattetjenestene www.korspaahalsen.no eller www.soschat.no. 

Dersom du ikke allerede har gjort det, så anbefaler jeg deg på det sterkeste å fortelle foreldrene dine om hvordan du har det. Det er viktig at de vet, slik at de kan støtte deg og hjelpe deg på den måten du trenger akkurat nå. Jeg tror du vil bli overrasket over hvor godt det kan være å fortelle de om dette. 

Jeg legger ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese. 

Jeg sender deg mange gode tanker. Ta godt vare på deg selv og hold ut. Det vil bli bedre!

Med vennlig hilsen psykolog

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser