Hopp til hovedinnholdet

Jeg har spiseforstyrrelse og krangler mye med foreldrene mine..

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Den siste tiden har jeg vært mye nedfor. Jeg er konstant sliten, og har et sinnsykt temperament. Meg og foreldrene mine har kranglet mye, og flere ganger har dette endt opp i fysiske slosskampen mellom meg og min mor. Jeg prøver å forklare hvordan jeg har det for at de skal forså hva som er galt, men jeg vet ikke selv. Jeg har det siste året/to årene slitt med spiseforstyrrelser, og dessverre går alt igjen utover dette. Alt er bare et kaos, og jeg skulle ønske jeg klarte å skjønne hva som er galt og hva jeg kan gjøre.. det hjelper ikke snakke med verken psykolog eller andre, for det har jeg prøvd tidligere.. hvordan kan jeg forklare til foreldrene mine hvordan jeg har det når jeg ikke vet selv? Hva kan jeg gjøre for å føle meg bedre? Vet ikke helt om dette ga noe mening, men hodet mitt er like mye kaos som dette ble.. på forhånd takk for svar

Besvart 14.06.2019 22:15
 

Svar
Hei

Så leit å høre at du har det så strevsomt. Det høres ut som om du og foreldrene dine trenger mer hjelp enn det dere får akkurat nå. Spiseforstyrrelse er en sykdom som kan lage store konflikter, splittelser og vanskeligheter i en familie.

Når ungdom får behandling for en slik sykdom skal hele familien være i familieterapi. Det er fordi foreldre trenger hjelp fra helsepersonell til å forstå denne sykdommen og ungdommen sin, for å hjelpe på best mulig måte. Ungdommer med denne lidelsen kan få problemer med å forstå seg selv, og styre følelsene sine slik du forteller. Man kan for eksempel bli rigid, redd, sint, voldelig, selvsentrert, trist og mange sliter med dårlig samvittighet fordi de egentlig ikke ønsket å være dette. Mange beskriver følelser som kaos.

Du sier ingenting om at dere går i familiebehandling. Om dere ikke gjør det allerede, synes jeg dere skal be om dette fra der du får/har fått hjelp. I tillegg til å arbeide med gode rutiner rundt mat og måltider, skal en slik behandling kunne ha fokus på å lage gode planer for hva som kan være god hjelp fra dine foreldre når du får det vanskelig eller blir sint. For å kunne takle slike situasjoner bedre må man legge planene utenom/ i forkant av de vanskelige situasjonene. Det er sjelden nyttig å snakke om slikt når det står på som værst. Du kan lese mer om slik behandling her:Behandling av spiseforstyrrelser. Mange ungdommer jeg har snakket med sier at det kan være støtte at foreldre for eksempel hjelper en til å skifte fokus, kanskje ved å gå en tur sammen, se en netflx episode, kjøre biltur eller liknende.

Noen ungdommer har god nytte av å gå i gruppe hvor man kan møte andre som har liknende vansker. Det kan være støttende og samtidig en hjelp til å forstå seg selv bedre. For spiseforstyrrelserammede finnes det grupper noen steder i landet, hvor hele familien møter andre familier. Det heter Flerfamiliegrupper.

Jeg forelslår at du ber foreldrene dine om å lese innlegget fra ung.no, slik at dere sammen vurderer hva som er best å gjøre videre.

 

 

Vennlig hilsen psykiatrisk sykepleier/familieterapeut

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer

Behandling av spiseforstyrrelser hos unge

Jente på baderomsgulvet ved siden av en vekt (colourbox.com)

Barn og ungdom som blir syke av spiseforstyrrelse har gode sjanser for å bli friske om de kommer i behandling. Det er spesielt viktig å komme raskt i behandling.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser