Hopp til hovedinnholdet

Spise jeg for mye?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er veldig usikker på min metthetsfølelse og er usikker på dette med brød og korn varer til frokost og er livredd for at det skal være for grovt, for mettende og at eg skal få i meg for mye fiber. en som er undervektig og mye i ro. er for eksempel 1 posjon havregryn eller 55 g havrefras med 78%f fullkorn) til frokost og til lunsj 2 brødskiver som har 73% fullkorn i seg(brødskalan. Er det for mye? Er det for mye og ete to posjoner hver dag med brød/kornvarer som har over 70% fullkorn?

Besvart 17.06.2019 00:06
 

Svar
Hei

Det høres ut som du har fått et veldig strevsomt og anstrengt forhold til mat og spising. Om det er slik at du er undervektig får du i deg for lite mat. Dette gjelder uansett om du er helt i ro. Det er ingen grunn til å være redd for fiber i havrefrasen, grynene, eller i brød. Det er helt normalt å spise i hvert fall tre slike måltider i løpet av en dag og noen spiser dette til mellommåltider i tillegg. 

Om du er undervektig trenger du mer enn to brødskiver til lunsj og en porsjon havrefras. Du bør minst ha tre skiver brød og omtrent det dobbelte av havrefrasen (med melk). Jeg anbefaler deg å gå til helsesykepleier, enten på skolen eller helsestasjon for ungdom, og be om veiledning omkring kosthold og kropp, og hva som er normalt for kroppen. Det er viktig at du får på plass et normalt, sunt kosthold med nok mat gjennom hele dagen.

Vennlig hilsen psykiatrisk sykepleier/familieterapeut

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser