Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer med meg om jeg ikke spiser?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg sluttet å spise sånn sikkelig for en stund siden. Spiser nesten bare frokost og, av og til middag de gangene mamma og pappa tvinger det i meg.. men jeg slutter jo og spise pga jeg får høre jeg er feit osv.. ingen forteller meg at jeg er bra nok, skulle bare ønske noen kunne bruke mer tid på meg. Jeg skulle ønske vennene mine spurte meg like ofte som jeg spør dem om hvordan de har det, fordi jeg bryr meg. Jeg vil at alle skal ha det bra.. men jeg vil også ha det bra selv. Men hva skjer med meg når jeg ikke spiser?

Besvart 18.06.2019 23:22
 

Svar
Hei

Det er trist å høre at du ikke synes du har det noe bra. Det er nok mange som tenker slik som deg i din alder. Mange forteller om at de ikke har det bra eller føler seg bra nok, mens det virker som andre rundt dem er fornøyde og har det så bra med seg selv.

Det er også litt typisk for hvordan vi lever i dag, at de fleste kanskje er mest opptatt av å vise frem det positive og man glemmer å spørre folk rundt seg hvordan man har det. Det er utrolig fint å høre at du er så god til å bry deg om hvordan de andre har det. Det er en fantastisk egenskap. Jeg tror vennenne dine etterhvert vil lære av deg og spørre mer tilbake når de blir mer modne.

Det er svært viktig at du får snudd det problematiske forholdet du har fått til mat. Det er helt nødvendig at du begynner å spise normalt og regelmessig. Jeg anbefaler at du snakker med foreldrene dine om hva som har skjedd, eller at du tar kontakt med helsesykepleier på skolen din om det. 

En ungdom trenger mye energi. Selv om man er helt i ro trenger man energi til alle prosesser kroppen jobber med utenom aktiviteter. Den skal holde deg 37 grader varm (den er nesten som en varmeovn som trenger brensel), den skal bygge ferdig skjellettet ditt, slik at du ikke brekker ben og armer så lett. Tarmtottene i tarmen skal fornyes ofte og det trenger den næring til. Hjertet ditt skal banke mange ganger i minuttet og hjernen trenger en hel desiliter sukker hver dag.

 

Når man begynner å spise for lite skjer det mye med disse prosessene i kroppen. Du kan lese mer om dette her: Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

Jeg legger ved flere artikler du kan se på.

Vennlig hilsen psykiatrisk sykepleier/familieterapeut

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer

Ikke alltid lett å være til

Jente tenker (colourbox.com)

Livet kan by på gode og mindre gode opplevelser. Psykiske opp- og nedturer er en del av livet. Noen ganger må man ha litt hjelp for å takle det.

Les mer

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Hva skal til for at du kjenner deg god nok?

Venner på skole  (colourbox.com)

Presset blant unge i dag er stort. Du skal være pen nok, flink nok, tøff nok, men fremdeles "normal" nok til å ikke skille deg ut. Finn ut hvorfor du er GOD NOK her!

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser