Hopp til hovedinnholdet

Jeg har nesten sluttet å spise, vil gå ned i vekt, er dette farlig?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 15 år som synes jeg er tjukk og ønsker å gå ned i vekt. Hvordan kan jeg gjøre dette? Jeg har delvis sluttet å spise, og har gått ned to-tre kilo på litt over en uke. Men jeg har hatt disse tankene om å gå ned i vekt i litt over et år og spist litt sånn dårlig over lang tid. Jeg er ca.160 høy og veier 38 kg. For litt over en uke siden veide jeg 41 kg. Men jeg vil bli enda tynnere. Men i det siste har jeg vært veldig sliten, og hatt vondt i kroppen, vært svimmel og blitt fort andpusten, mistet mye hår, og når jeg er litt sulten og skal spise litt, blir jeg mett med en gang. Liksom dersom jeg skal spise en brødskive klarer jeg bare å spise en eller to biter før det kjennes ut som at jeg har spist veldig mye. Er dette farlig? Og når er det fare for at det kan være starten på en spiseforstyrrelse?

Besvart 17.06.2019 20:56
 

Svar
Hei jente 15 år.

Kjære deg, du er ikke tykk og skal ikke slanke deg og du må ikke slutte å spise. Mat må en ha for å leve.

Å være 15 år, være 160 høy og veie 38 kilo, er alt for lite. Og det er farlig å veie så lite. Og om du har tanker om at du er tykk samtidig som du veier så lite og ikke spiser, er du sannsynligvis over grensen for hva en vil kalle spiseforstyrret. Derfor er det ikke rart at du føler deg sliten, har vondt i kroppen og mister mye hår. Dette er alle tegn på at kroppen din ikke får nok næring.

Jeg håper det er noen voksne rundt deg som reagerer og får deg med til fastlegen din. Du trenger å få en undersøkelse og få hjelp til å få et mer realistisk syn på kropp og vekt for en på din alder. Så snakk med foreldrene dine, slik at de kan hjelpe deg.

Hvis du ikke følges opp av lege, vil jeg anbefale deg å ta en prat med helsesykepleier på helsestasjon for ungdom. Her kan du få hjelp til å bli henvist til riktig hjelpeinnstans.

Sjekk også ut denne hjelpetjenesten og les de artiklene jeg legger ved svaret.

Jeg håper dette er til hjelp for deg og ønsker deg alt godt..

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold