Hopp til hovedinnholdet

Jeg tror jeg har angst og/eller depresjon

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 år og tror jeg har angst og/eller depresjon. Jeg tenker mye, er mye lei meg og gråter meg ofte i søvn. Jeg har opplevd flere episoder der jeg har blitt mer og mer nedtrykt og jeg har såkalte "trust issues". Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, jeg har ikke snakket med vennene mine om dett fordi jeg er redd for at de skal dømme meg, de kommer nok mest sannsynlig ikke til å gjøre det, men jeg er fortsatt redd for det. Jeg har Googla flere bivirkninger og jeg sover blant annet altfor lite og spiser veldig lite. Jeg har ikke lest noe om det men jeg skjelver hele tiden og er redd for at det er noe alvorlig. Så mitt spørsmål er; tror du jeg har angst? Og hva kan jeg gjøre med det? Takk for svar. Jente 13

Besvart 20.06.2019 17:32
 

Svar
Hei!

Det er dessverre vanskelig for meg å si om du har angst eller depresjon. Men det er helt klart at akkurat nå er det noe som gjør at du ikke har det bra, og det er kjempefint at du har tatt kontakt med oss!

Det er mange ungdommer som opplever at de ikke har det bra. Det kan ha mange ulike årsaker. Mange ungdommer opplever sterke og kanskje fremmede følelser i puberteten. For noen er det den store produksjonen av hormoner som påvirker humør og følelser. For andre kan det være vanskelige ting hjemme eller på skolen som gjør at de opplever å ha det vondt.

Uansett hva det er som gjør at du ikke har det bra nå vet vi som jobber med ungdom at det å snakke med noen om tankene og følelsene dine kan hjelpe.

En del ungdommer snakker med vennene sine om slike ting, men det er helt opp til deg hvem du snakker med. Det kan hende at det er fint for deg å snakke med en voksen.

Hvis du har et godt forhold til foreldrene dine kan du involvere dem. De kjenner deg godt og kan trøste og støtte deg når du har det vanskelig.

For å finne ut om du har angst eller depresjon må du snakke med helsepersonell. Du kan snakke med helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor. Helsesykepleier kan mye om følelser og tanker og kan vurdere om du trenger mer hjelp enn det han/hun kan gi deg.

Du kan også gå til fastlegen din. Fastlegen din kan henvise deg til psykolog dersom det er behov for det.

Til slutt jeg anbefale deg å ikke Google symptomene dine. Det kan skje at du får resultater der som ikke passer til deg. Det kan føre til mer frykt og usikkerhet hos deg.

Jeg håper dette var til hjelp for deg!

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser