Hopp til hovedinnholdet

Jeg er desperat etter å vite om helsesøstre har lov til å gi informasjon til hverandre fra tidligere samtaler!!

Jente 16 år
 

Spørsmål
Hei jeg har hatt spiseforstyrrelser i 4 år, og det siste året har jeg kastet opp maten min og kuttet meg selv. Det har kommet til et punkt hvor jeg ikke ser gleden i noe lenger, og jeg sliter veldig med depresjon. Læreren min har senset at noe er galt og anbefalt meg å snakke med helsesøster på skolen. Jeg gikk dit på eget initiativ, men egentlig har jeg ikke lyst til å snakke med noen om problemene mine.

Helsesøster spurte om jeg hadde snakket med noen før, og hvilken skole jeg gikk på. Hun visste hvem den gamle sosiallæreren min var, og jeg nevnte at jeg hadde snakket med henne i 6 måneder før hun sa at hun ikke lenger hadde lov til å holde taushetsplikten sin fordi det handlet om liv og død. Den nye helsesøsteren så veldig sjokkert ut, men jeg nevnte ingenting om at jeg har spiseforstyrrelser.

Nå er jeg VELDIG bekymret for at hun kontakter den gamle sosiallæreren min for flere opplysninger om meg. Har hun lov til dette? Har fastlegen min rett til å vite om slike ting? Jeg skal reise som utvekslingselev til utlandet til høsten, er det da fare for at jeg ikke kan reise dersom fastlegen får vite om disse tingene?

Jeg er desperat etter å vite om helsesøstre har lov til å gi informasjon til hverandre fra tidligere samtaler!!

Takk på forhånd
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
Hvis det er fare for liv og helse har vi som helsepersonell plikt til å si ifra hvis vi får kjennskap til dette.  Da skal vi jo primært si ifra til noen som kan ta ansvar for å gi nødvendig hjelp; ofte foreldre, eller evt. barnevernet eller evt. politiet.  Jeg vet ikke hvem sosiallæreren på din forrige skole sa ifra til, men det vet du kanskje selv.  For at helsesøsteren på den skolen du går nå skal kunne prate med sosiallæreren på den forrige skolen om deg og ditt, så må du ha gitt samtykke til at de kan utveksle informasjon.  De kan heller ikke prate med fastlegen uten ditt samtykke. 

Helsesøstre som jobber sammen i kommunen kan utveksle nødvendig informasjon for å følge deg godt opp.  De vil også kunne lese notater fra tidligere konsultasjoner i din journal.  -Men jeg kan ikke se at du sier noe om at du pratet med helsesøster på den gamle skolen din? 

Sosiallærere/lærere og helsesøstre har ikke tilgang til å lese i hverandres journaler/elevmapper uten ditt samtykke.

Hvis du har gitt helsesøster på skolen din tillatelse til å prate med sosiallæreren kan hun det.  -Jeg vet jo ikke hva dere avtalte.  -Hvis du lurer, så foreslår jeg at du spør henne om dette.

Fastlegen din får nok ikke vite noe om dette hvis du ikke gir tillatelse til at han informeres, eller du selv eller foreldrene dine forteller det.

Jeg leser jo forøvrig at du har det ganske tøft, og jeg tenker at du nok trenger å få litt hjelp for å få det bedre i forhold til spising, selvskading, depresjon mm.  Du kan jo bli ganske syk hvis dette fortsetter, og da spørs det vel om du er istand til å reise som utvekslingselev.  -Hvis du får hjelp nå, så kan du kanskje klare det.

Lykke til med å oppklare det du lurer på ved å prate med aktuelle fagpersoner, og med å få det bedre.


Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser


Quiz: Hva vet du om konfliktløsning?

Kan du 'gjøre opp for deg' selv om du har stjålet fra arbeidsgiver?