Hopp til hovedinnholdet

Vil ikke at mamma og pappa skal dra på tur i helgen

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Mamma og pappa skal fly langt vekk fra huset mitt til helgen og jeg har panikkangst... jeg har vært oss bupp ofte. Jeg er litt redd for å si til mamma og pappa at jeg ikke vil at de skal dra siden de skal dit med et venne parr. Jeg er liv redd og vet ikke hva jeg skal si til dem. De mener jeg skal være hjemme med bestemor men jeg føler meg ikke trygg på henne på den måten jeg føler meg trygg på mamma og pappa. Jeg har såpass angst at jeg går på medesin får å stoppe angsten. Vær så snill å hjelp meg med å finne på noe å si til dem.

Besvart 14.08.2019 20:44
 

Svar
Hei

Du beskriver godt hvor vanskelig det kan være å ha angst, og det er bra at foreldrene dine er en trygghet og støtte for deg i hverdagen.

Jeg tenker det er lurt at du sier det som det er til foreldrene dine. Kanskje de da klarer å gi deg den støtten du trenger selv om de reiser på tur som planlagt? Du kan ikke bestemme at foreldrene dine skal droppe turen. Men dere kan legge en plan for helgen som passer bedre for deg enn sånn som planen er nå. Det er foreldrene dine sitt ansvar at du får den omsorgen og støtten du trenger, også når de er på reise. Hvis de skal kunne hjelpe deg så er det lurt at du hjelper dem til å forstå mer av hvordan du har det.

Si for eksempel: "Jeg tenker mye på hvordan jeg skal klare meg når dere er på tur i helgen. Jeg vet ikke hvordan jeg skal klare å få like god støtte av bestemor som jeg får av dere når jeg har det vanskelig. Kan dere hjelpe meg å legge en plan? Akkurat nå vet jeg ikke hvordan jeg skal klare å takle mine egne reaksjoner når dere ikke er der. Dette er veldig vanskelig for meg nå."

Å ha angst kan være vanskelig. Men husk at det er ofte ikke farlig selv om man er veldig redd og opplever stort ubehag i kroppen. Prøv å tenk over hva du har lært hos BUP. Legg en plan for hva du kan gjøre som hjelper deg når du har det vanskelig. Se gjerne denne filmsnutten som ligger på youtube.com Mange synes det er nyttig å forstå mer av sammenhengen mellom tanker og følelser. Det kan hjelpe deg til å reagere på en måte som gjør at angstplagene får mindre plass i hverdagen din. Les mer her og benytt deg gjerne av hjelpetelefonen til Angstringen når du har det vanskelig.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst