Hopp til hovedinnholdet

Har jeg normal vekt? Om hva skjer om man blir innlagt i bup?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg er 167 og 48-50 kg, er det normalt? Kcal og vekt har begynt å ta litt stor plass. Har alltid spist lite, og ikke brydd meg om hva jeg spiser. Jeg vil gå ned i vekt, men får det ikke til. Jeg spiser hva som helst, men teller kalorier og prøver å ikke komme over 1700. Jeg spiser alt fra 1000-2000 kcal hver dag. Jeg er lite aktiv, går mellom 3000-15000 skritt hver dag. Kan dette være anoreksi? Jeg har veldig stor mage. Det ser ut som jeg er gravid. Det er skikkelig ballongmage. Hvorfor har jeg det? Hva kan jeg gjøre for å bli mindre?

Hva gjør de som jobber på en sengepost på bup? Altså leger og miljøarbeidere osv? Hva gjør de når de ikke har noen innlagte pasienter? Hvem blir innlagt, diagnoser osv? Hvem blir sendt dit akutt? Hva skal til for å bli puttet på et intensivt avsnitt på sengepost? vet at man blir det når man har behov for ekstra ro og skjerming. Men hvilke tilfeller? Kan man bli sendt dit akutt og på et intensivt avsnitt ved et sammenbrudd(angst og depresjon)?

Besvart 13.08.2019 19:48
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Først og fremst må jeg si at du ikke er overvektig ut fra din høyde, alder og kjønn. Når jeg regner ut din KMI (Kroppsmasse) ser jeg at du er undervektig. 

Når det gjelder antall kalorier i sammenheng med hvor mye du beveger deg, bør du spise mer. En jente på din alder har behov for mellom 2000 og 2500 kalorier pr dag, og når du går så mye som 15000 skritt har du behov for mer.

At magen din er stor er ikke fordi du er overvektig. Ut fra det jeg vet om deg, tror jeg nok det bare er du som synes magen din er stor, og ikke andre. Uansett er det sånn at alle jenter har litt mer fett på magen, lårene og rompa. Det skal vi ha, og det kommer av hormonene i kroppen. 

Om du har anorexi eller ikke kan jeg ikke uttale meg om. Det er en diagnose som må settes av en lege etter en grundig utredning. Jeg tenker at siden du føler at kalorier og vekt har begynt å ta mye plass, er det veldig viktig at du snakker med fagfolk om dette, slik at det ikke får utvikle seg til en alvorlig tilstand. Du kan begynne med helsesykepleier på skolen din. Hun kan hjelpe deg, og eventuelt henvise deg videre om det er behov for det. 

De som jobber på sengepost hos bup har forskjellige oppgaver. Legene undersøker, setter diagnoser, skriver ut medisiner og behandler. Psykologer behandler, sykepleiere behandler, er miljøarbeidere og deler ut medisiner, og miljøarbeidere er sammen med pasientene enten en og en, eller i fellesområder. 

Det er stort sett alltid innlagte pasienter på sykehus. Om det ikke er pasienter, eller det er få pasienter, har de som jobber der alltid noe å gjøre. Det skal skrives rapporter, brev, ryddes, møter, lese faglitteratur, fylles opp utstyr og medisiner osv

Man vil helst ikke legge inn unge mennesker i psykiatrien. De fleste har best av å få hjelp der de bor (Poliklinisk). De som likevel er innlagt er så dårlige at det er fare for liv og helse. Det vil si at man er så undervektig at man kan dø av det, at det er fare for selvmord, eller at man er så dårlig at man kan skade andre. Noen er psykotiske og kan ikke ta vare på seg selv. Det er også en innleggelsesgrunn. De jeg nevnte nå er de som blir sendt dit akutt. 

Andre kan ha planlagte innleggelser for utredning eller behandling om legene mener det ikke er tilstrekkelig å behandle poliklinisk. 

Intensivt avsnitt er for de aller dårligste av de som kan være til fare for seg selv eller andre. Om det ikke er nok å være i en sykehusavdeling, kommer de i et mindre lukket område med mer personale, slik at de blir passet ekstra godt på. 

Mange kommer direkte på lukket avdeling når de blir akuttinnlagt. Da er det ofte fare for liv og helse, og det kan det være ved et akutt sammenbrudd. . Mer konkret kan jeg dessverre ikke være. 

Her kan du lese et svar på et liknende spørmål :-)

Håper dette var til hjelp for deg! Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser