Hopp til hovedinnholdet

Hei! Tankene mine tar overhånd og jeg blir utrolig sliten og lei meg.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er litt redd. Noen ganger tar tankene mine overhånd og jeg blir utrolig sliten og lei meg. Jeg vil ikke si noe til mamma for da er jeg redd Gunnvor sinna og jeg sliter med å si det til pappa fordi jeg er redd for å snakke om det. Pappa har angst og jeg tror mamma har det. Dette har foregått lenge og jeg er veldig urolig. Har lyst til å begynne hos en psykiater, men tørr ikke si det til foreldrene mine! Plis hjelp?

Besvart 13.08.2019 18:41
 

Svar
Hei!

Det er naturlig at du blir sliten og lei deg av alle disse strevsomme tankene.

Når tanker og følelser tar overhånd og blir sterke, er det normalt å bli redd. Man kan oppleve at man ikke har kontroll over seg selv.

Det er likevel greit å vite at ha sterke tanker og følelser ikke er farlig. Det er bare veldig ubehagelig. 

Å ikke tørre å snakke med foreldrene dine om hvordan du har det, gjør det absolutt ikke lettere for deg. Dersom de strever med sin egen psykiske helse, kan de kanskje ikke gi deg den hjelp og støtte du trenger akkurat nå. 

Når du har det slik, trenger du noen som kan lytte til deg, og gi deg god veiledning og hjelp.

Det er derfor fint at du ønsker å få hjelp og vil snakke med en psykiater. Det hjelper også å snakke med andre helsepersonell.

Jeg vil råde deg til å ta kontakt med helsesykepleier på skolen. Hun kan hjelpe deg slik at du får henvisning til en psykolog eller psykiater. Hun kan også hjelpe deg med å snakke med foreldrene dine, slik at de forstår hvordan du har det. De vil nok bli glad for at du ønsker profesjonell hjelp.

Kanskje kan det hjelpe dem også til å søke hjelp for sin egen psykiske helse?

Vis henne det du har skrevet til oss, så blir det lettere for deg.

Jeg legger også ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese.

Håper svaret mitt blir til hjelp for deg og ønsker deg lykke til!

 

 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hvordan kan jeg fortelle andre at jeg ikke er psykisk frisk?

Jenter prater sammen (colourbox.com)

En gutt på 14 år stilte oss dette spørsmålet. Her kan du lese hva psykologen svarte. Gode råd også for andre som strever litt psykisk og holder det for seg selv eller lurer på hvordan man kan fortelle det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser