Hopp til hovedinnholdet

Jeg stiller meg selv mange eksistensielle spørsmål.

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, i det siste har jeg stilt meg selv mange eksistensielle spørsmål og kommet i eksistensielle kriser. Jeg stiller meg selv ofte spørsmål om hvorfor jeg er den jeg er, hvorfor jeg er i live, er livet mitt ekte, er verden ekte, osv... Jeg tenker disse tankene ofte om kvelden og blir litt sliten og tom i hodet, jeg kan også bli litt trist. Dette skjer flere ganger i uka. Om dagen er jeg blid og sånt da. Dette begynte for noen måneder siden og jeg har egentlig ikke snakket med noen om det. Har dere noen tips til hva jeg kan gjøre for å slutte å tenke sånne tanker? Hadde vært fint om dere svarer offentlig, fordi jeg vet det er veldig mange andre som også sliter med dette..

Besvart 14.08.2019 20:41
 

Svar
Hei gutt 14 år

Takk for at du skriver til oss og forteller hvordan du har det og at du tar opp et tema som mange kan kjenne seg igjen i. Jeg forstår at du har mange tanker og at det kan være slitsomt å forholde seg til.

Det er ikke unormalt å ha slike tanker. Men likevel kan det selvsagt være krevende. Du har det fint hele dagen sier du og tankene dine kommer oftest om kvelden. Du kan også bli trist av tankene dine.

Eksistensielle tanker er som du sier tanker om livet, meningen med livet og hvem er du. Du er i en alder hvor du skal finne ut av dette. Du skal finne din identitet.

Jeg vil anbefale deg å snakke med noen om dine tanker. Når man snakker med noen vil man ofte oppdage at det er flere som tenker det samme. Du kan også snakke med foreldrene dine og helsesykepleier på skolen din. Det er godt å ha noen som kan hjelpe med å sortere i tankene og som kanskje kan fortelle om sine erfaringer. Noen tanker kan man også ikke få svar på.

Jeg vil også råde deg til å forsøke og ikke tenke på dette når du skal sove. Det er ikke uvanlig at det skjer fordi man er mer avslappet og i kontakt med sine tanker om kvelden og det er også da man har tid til å tenke. Et råd kan være å spørre deg selv om det er riktig tidspunkt å tenke på det når du skal sove eller om det kan være mer hensiktsmessig og utsette tankene til neste dag. På denne måten utsetter du tankene og mange erfarer at når man henter frem igjen tankene neste dag så er de ikke  like viktige. Det kan være verdt å prøve.

Det er også mange som har nytte av å finne støttetanker som er mer positive. Det gjør at man kan veksle litt og velge hva man vil tenke på. Da blir du heller ikke så trist. Har du noen steder du kan flykte til med tankene dine som du forbinder med noe positivt? Et hyggelig sted eller mennesker du har det bra sammen med?

Jeg legger også ved noen artikler til deg som kan være til hjelp.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Slitsomme tanker, grubling og tankekjør.

Bekymret gurr (colourbox.com)

Grubling er når vi tenker på det samme igjen og igjen og ikke finner en løsning. Tankekjør er når det kommer mye tanker på en gang som gjør deg urolig eller sliten i hodet. Heldigvis finnes det råd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst