Hopp til hovedinnholdet

Jeg har ofte ukomfortable minner som plager meg.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jg kmr på ukomfortable minner (ikke nødv. alvorlige ellr viktig i nåtiden)men når jg først kommer på dem så har jg vansker med å legge det fra meg.Det betyr at jg kan gå alt fra 1uke til 1mnd å gruble/flashback over det til tross for at det hører fortiden til,men så klarer jg å gi slipp fordi jg velger la fortiden være,men det var så ukomfortabelt at det dukker opp igjen.&dette har vart i 3år nå,at en god stund fra tid til annen at tanker plutselig dukker opp.Det er snakk om ukomfortable minner:når man burde ha reagert annerledes,hvorfor man aksepterte å bli behandlet dårlig&var for naiv til å si ifra når moralen ble utfordret.&ting som man føler man ikke burde ha gjort til tross for at det ikke var noe spesielt,mn som andre kan dømme en for dersom de velger å misforstå &så dømmer man seg selv for å ha vært for naiv selv om det ikke er noe spesielt alvorlig.Livet mitt påvirkes ikke av det,men når jg sitter alene med tankene så kan disse minnene dukke opp. Hvf? & r d normalt?Hvd slutte?

Besvart 14.08.2019 20:51
 

Svar
Hei !

Takk for  at du skriver til oss i Ung,.no. Jeg forstår at dette krevende for deg og at du ofte blir hengende fast i vonde minner fra fortiden. Det er ikke unormalt men det kan selvsagt være veldig slitsomt.

Livet er ikke alltid så lett. Vi gjør ofte valg som vi tror er riktige for oss som siden viser seg å ikke være det. Dette kan gjelde i flere situasjoner og relasjoner. Dette gir oss livserfaring og kan også lære oss hva som blir riktig å fokusere på fremover.

Noen ganger kan vi i ettertid bli sinte eller skuffet over oss selv når vi tenker tilbake på dette. Det er ubehagelig og vi kan kjenne det godt i kroppen.

Ofte så kan det hjelpe å akseptere at man har gjort det man har gjort fordi det var riktig den gangen. I dag ville du gjort det annerledes og det kan være vondt å tenke på samtidig som du kanskje ikke hadde kjent på dette hvis du ikke hadde gjort deg den erfaringen.

Jeg vil råde deg til å snakke med noen som kan hjelpe deg å sortere i det du gjenopplever. Det kan være venner, familie eller helsesykepleier på helsestasjon for ungdom eller på studiested dersom du er student.

Videre vil jeg anbefale deg å si til deg selv at du har gjort så godt du kunne og at du gjorde det du trodde var rett for deg den gangen. Da visste du ikke det du vet i dag.

På denne måten aksepterer du og forsoner deg med fortiden og at du har gjort så godt du kunne selv om du ville gjort det annerledes i dag.

Jeg legger ved noen artikler til deg som jeg tenker du kan ha nytte av.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Slitsomme tanker, grubling og tankekjør.

Bekymret gurr (colourbox.com)

Grubling er når vi tenker på det samme igjen og igjen og ikke finner en løsning. Tankekjør er når det kommer mye tanker på en gang som gjør deg urolig eller sliten i hodet. Heldigvis finnes det råd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert