Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for få til å snakke med andre om mine følelser?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Lurer på hvordan jeg kan gjøre det lettere for meg selv å snakke om følelser til familie og venner. Jeg prøver, og jeg har veldig lyst til å fortelle del hvordan jeg har det, men jeg får liksom ikke til å si det jeg vil. Finner ikke ordene som passer slik at de forstår hva jeg vil si. Er det noen måte jeg kan øve meg på det? Eller en måte som gjør det lettere for dem å forstå. Jeg tror at viss jeg ikke snakker om følelsene mine til noen av disse så kan jeg miste dem. Men jeg er redd for at de ser annerledes på meg viss jeg snakker om følelsene mine til dem.

Besvart 14.08.2019 14:52
 

Svar
Hei jente 16 år.

Så bra at du ønsker, og ser viktigheten av å snakke med dine nærmeste om hvordan du har det. Samtidig forstår jeg at du kan synes det er vanskelig om du har tanker om at de kommer til å se annerledes på deg om du forteller dem om dine følelser.

Kanskje det hjelper å tenke at alle har følelser, også de du snakker med. Du er ikke alene og kanskje har de andre også behov for å fortelle om sine følelser? Og ville du sett annerledes på en venn om han/hun betrodde deg sine tanker og følelser? Tror nok ikke det.

Dessuten er ingen gode å snakke om følelser før en har øvet seg litt. Og det er ikke farlig å være litt klønete og ikke helt vite hvordan en skal formulere seg. Det går som regel bra bare en får kommet i gang. Det kan hjelpe å innlede med at "Jeg vil gjerne fortelle noe, men jeg synes det er litt vanskelig å si det"

Et tips kan være å skrive ned det en ønsker å si og la de andre få lese det. Et annet tips er å snakke og fortelle når en kjører bil. Da kan ingen forstyrre og en unngår å se hverandre i øynene.

Det kan også være lurt å snakke med noen utenom familien først, slik at en får øvet seg litt. Da kan helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdom være en du kan snakke med. Hun/han snakker ofte med ungdom som synes det er vanskelig å være åpen om hvordan en egentlig har det. 

Jeg legger ved flere artikler om dette temaet, som kan gi deg flere tips og råd.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg en god start på skoleåret.

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvordan kan jeg fortelle andre at jeg ikke er psykisk frisk?

Jenter prater sammen (colourbox.com)

En gutt på 14 år stilte oss dette spørsmålet. Her kan du lese hva psykologen svarte. Gode råd også for andre som strever litt psykisk og holder det for seg selv eller lurer på hvordan man kan fortelle det.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser