Hopp til hovedinnholdet

Jeg blir veldig redd på natta og er lys våken, vet ikke hvorfor.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei viste ikke hvordan emne jeg sku ta em jeg blir veldig redd på natta vet ikke hvorfor redd for mørke krig å sånt jeg er lys våken og jeg skriver dette på natta foreldrene tror aldri på meg og ligger å skriker nå det er skummelt ute mørkt

Besvart 14.08.2019 15:05
 

Svar
Hei jente 14 år.

Det høres ut som om du er mørkeredd. Det er mye vanligere enn det man tror. Det er akkurat slik som du beskriver å være mørkeredd. Man ligger våken og får tanker om mange skumle ting, og det er disse tankene som gjør en så fryktelig redd, ikke mørket.

Jeg forstår at du synes det er vanskelig å snakke med foreldrene dine om dette, om du ikke opplever at de forstår deg. Derfor vil jeg anbefale deg å snakke med helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her. 

Mens du venter på hjelp skal du begynne å realitets-orientere deg selv. Du kan ha et lite lys på. Da er det ingenting å se som ikke er der. Du vet med deg selv at de tankene du har ikke er sanne og at du er trygg i senga di. Dette kan du si til deg selv.

Mange har også døren litt på gløtt, slik at man hører lydene fra familien. Hvis vonde tanker dukker opp skal du avlede deg selv, tenke på noe hyggelig og fint, fine filmer eller noe du gleder deg til. Det kan ta litt tid før du får kontroll på tankene, men det å si "stopp" til seg selv hjelper. Når du har sagt "stopp", skal du "gå ut av" disse tankene og over på noen fine, hyggelige og koselige tanker. 

Øv på dette! Snakk med de hjemme og med helsesykepleier. Sammen kan dere finne ut hva du kan si til deg selv når de vonde tankene dukker opp. Du vil snart merke at tankene slipper, at du får kontroll og du vil få det bedre. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Er du mørkredd?

Mørkt soverom på natta (colourbox.com)

Dei aller fleste kjenner til begrepet «mørkredd» og mange har nok også på eit tidspunkt kjent seg utrygge i mørket. Spesielt er det å vere mørkredd vanleg hos barn. Men også ungdommar og vaksne kan oppleve å vere mørkredde. Korleis kan vi forstå det, og når blir det eit problem?

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser