Hopp til hovedinnholdet

Jeg har dårlig selvfølelse og føler at alt jeg gjør blir feil, normalt?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, håper dette er under riktig kategori. Det er noe jeg lurer på.... Jeg har lenge slitt med dårlig selvfølelse og selvtillit. Jeg hater å få «feil» oppmerksomhet, altsp at folk ler av meg når jeg gjør noe feil o.l. En gang ble jeg bedt om å åpne et vindu, men jeg fikk så panikk av å gjøre noe feil at jeg ikke fikk opp døra... noe som egentlig er en svært enkel oppgave. Jeg går rundt med en slags panikkangst for dette. Jeg setter meg aldri nærme vinduer, dører eller noe som tiltrekker oppmerksomhet på den måten. Jeg starter på videregående om et par dager, og jeg har allerede tenkt tanken på om jeg ikke får til å gjøre slike «lette» oppgaver. For å oppsummere - jeg er redd for å ikke få til ulike ting som alle andre får til. bare jeg ser en CD-spiller på Netflix tenker jeg «hvordan vet de hva de skal trykke på?» Det høres kanskje rart ut men... Hvordan vet alle hvordan ting gjøres? Jeg føler at jeg må få hjelp til alt....

Besvart 13.08.2019 21:08
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no. 

Det er nok slik at svært mange i din alder føler at alt de sier og gjør legger alle andre merke til. Mange tør derfor ikke å gjøre seg synlig av redsel for å dumme seg ut. Det som da ofte skjer er at man blir litt "usynlig" som igjen kan gjøre at man føler at ingen ser deg og man begynner å føle seg ubetydelig. 

Som du ser så er dette en vond sirkel. Det er en stor jobb og begynne å arbeide med selvfølelsen. Det er selve grunnfølelsen på hvordan man har det med seg selv. Selvtillitt kan man lettere arbeide med siden de fleste har mulighet til å lese seg opp eller øve på noe de skal gjøre slik at de blir gode på det. 

Det er ikke unormalt å ha dårlig selvfølelse og selvtillitt i ungdomstiden. Mye skjer i kroppen og hormonene svinger. En sammenligner seg med hverandre og det er lett å få en negativ og kritisk innstilling til seg selv. Som du skriver så er det dette som skjer med deg, men da er det viktig å vite at slike negative tanker og bekymringer som du skriver om, er nemlig gift for selvfølelsen. 

Men det er mulig å øve seg på å si positive ting til seg selv om seg selv. Det er nemlig det som er den beste medisinene mot både dårlig selvfølelse og selvtillit. 

Husk derfor at tanker er bare tanker og slett ikke sannheter. Du kan velge hvilke tanker du skal gi oppmerksomhet og du kan også velge å finne andre tanker å tenke om de urettferdige og dårlige tankene dukker opp.

Det hjelper også å gi litt blaffen i tankene sine og heller fokusere på de andre rundt deg. Velg å konsentrere deg om hva andre sier og gjør og vis interesse for andre. På den måten får du mindre tid til å bli opptatt av dine egne negative tanker.

Slipp deg litt løs og bli mindre opptatt av hva andre tenker og synes om deg. Jeg er sikker på at du sitter ikke å studerer alle andre i klassen din for å finne feil ved dem. En annen ting som er greit å vite er at du kan allikevel ikke gjøre noe med hva andre tenker. Vær deg selv og tenk at du er god nok som den du er.

Er det ting du vet du sliter med så vær heller ikke redd for å spørre etter hjelp. Få noen du kjenner godt til å vise deg hvordan de forskjellige apparatene, vinduene eller andre ting du sliter med fungerer. Det er ikke medfødt å være fingernem, det er en øvelse. Så begynn å øve litt på å mestre ting hjemme i trygge omgivelser så vil nok angsten din forsvinne sakte med sikkert. 

Det kan høres krevende ut å skulle skifte innstilling til seg selv. Husk da at øvelse gjør mester. Snakk gjerne med noen som kan støtte deg og tillat deg selv å være usikker iblant. Det er noe alle opplever fra tid til annen. 

Vil også anbefale deg å snakke med helsesykepleier på skolen du går på. Der kan du snakke om dine tanker og få hjelp til å finne en løsning på dem. 

Legger også ved noen artikler du kan lese. 

Masse lykke til kjære deg og håper at svaret vil hjelpe deg litt på vei. 

 

 

Med vennlig hilsen helsesykepleier.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser