Hopp til hovedinnholdet

Dårlig selvfølelse og begynnende sosial angst

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 år. Jeg har akkurat gått i 8nde og skal starte nå i 9ende. I hele 8ende har eg hatt sosialangst og alt mulig egentlig. Eg har vært altfor opptatt av hva andre tenker om meg, at eg nesten berre studerrr alle eg er med for tiden. For eg er så redd de skal tenke noe stygt om meg. Eg skulle ønske eg kunne oppføre meg normalt. Så er eg egentlig også vandt med meg Skjølv. Så eg føler at eg aldri kommer til å klare å få venner. Før var eg en lykkelig jente med mange venner. Men nå er eg berre redd hele tiden og sliten av meg Skjølv. Eg har og mistet all motivasjon til å fortsette å prøve. For eg tenker slik: Hvorfor prøve når du ikkje har noe å prøve med? Eg aner ikkje hvem eg er, og har aldri noe å si. Alle på skolen er vel vandt med at eg er som eg er. Men eg liker ikkje meg Skjølv. Eg bare gjør det som eg trur er lettest for meg selv. Eg er min verste fiende. Det er eg virkelig? Hjelp meg?

Besvart 26.08.2019 09:28
 

Svar
Hei

Det er ikke uvanlig å ha dårlig selvfølelese når man er 14 år og er ipubertet slik du er. Samtidig er ikke dette noe som gjør at det er ellertere for deg. Det er svært vanskelig å ha det slik som du har det nå, men, det er absolutt mulig å få hjelp. Og det er stor sjanse for at du vil kunne få det mye bedre. men du trenger trolig litt hjelp fra en fagperson. Kanskje helsesykepleier på skolen din. Jeg vil foreslå at du tar kontakt med helsesykepleier og forteller hvordan du har det. Du trenger ikke grue deg eller forberede deg på hva du skal si, helsesykepleier har ofte god erfaring i denne typeproblemer og vil fort kunne forstå. Dersom du trenger annen type hjelp enn det helsesykepleier vil kunne gi deg, vil helsesykepleier også kunne kople inn andre hjelpepersoner dersom du ønsker. 

Det kan også være fint om du har en eler to av dine venner, eller noen du kjenner litt bedre, som du kan betro deg til. Det er ofte også til god hjelp. Det kan også absolutt være til god hjelp og støtte å snakke med dine foreldre om hvordan du har det. Jeg ønsker deg lykke til. 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser