Hopp til hovedinnholdet

Er det bedre å ta siste året på videregående som privatist?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei. Eg er ein gut på 19 år som skal begynne på Vg3 påbygg i dag etter 3 år med yrkesfagleg utdanning, men føler eg kjem til å slite. Eg bur på hybel med folk eg ikkje kjenner, og eg kjenner ikkje nokon i klassen heller. Eg bur langt vekke frå familien og eg er ikkje kjend i området. Eg har utvikla ein autoimun sjukdom som stressar meg ut, eg er dårleg på å bli kjent med folk og eg gruar meg til skulen begynner. Er Vg3 privatist ein bedre løysning?

Besvart 23.08.2019 10:29
 

Svar
Hei!

Først vil jeg anbefale å ikke ta siste året som privatist, dette fordi det ikke vil løse noe av det du opplever som vanskelig nå, og det stilles høyere krav til å studere på egenhånd. Du har også rett på ordinær undervisning og derfor vil det nok være best å følge klassen siste året på VGS.  

Med støtte og hjelp vil du få til å fullføre dette året i klassen du nå har startet i. 

Her kommer noen tanker om hvordan du kan få dette til samtidig som du kan oppleve å få det bedre. 

  • Snakk med rådgiveren på skolen din. Der kan du fortelle hva du opplever og at du har en sykdom som stresser deg. Skolen kan tilrettelegge og gjøre slik at skolehverdagen blir enklere og kanskje mer tilpasset deg og din helse.
  • Snakk med rådgiveren om sykdommen din. Når noen har en kronisk sykdom  som kan hindre de i oppmøte på skolen eller å følge normal undervisning kan du også snakke med legen din å få en legeerklæring. Dette kan gjøre deg mindre stresset med tanke på prestasjon og fravær.
  • Be gjerne legen din om mer informasjon om sykdommen du har. Det hjelper faktisk å ha mye kunnskap om sin egen sykdom får å bli tryggere og kunne kjenne igjen plager. Dette har du også rett på! 
  • Forsøk å bli kjent med noen i klassen din eller noen av de du bor med. Kanskje kan dere lage mat sammen, gjøre lekser eller finne på en aktivitet. Når du gjør noe sammen med andre er det litt lettere å starte praten. Våg å spørre om å finne på noe. Det kan jo være det er andre der som også føler seg litt alene eller ikke kjenner noen andre. 

Husk at det ofte tar litt tid å bli kjent med nye mennesker. Forsøk å tenk på dette, det kan være en støtte. Vær deg selv, det er som regel det folk liker best. 

Lykke til! 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Mann holder opp skilt med

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående opplæring får de rettighetene du har krav på. Vi har samlet noen eksempler problemer du kan oppleve på skolen - og som ombudene kan hjelpe med.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Å leve med kronisk sykdom

Gutt tenker (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å være ung og ha en kronisk sykdom. Åpenhet og kunnskap om sykdommen kan uansett gjøre det lettere for deg selv og folk rundt deg.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser