Hopp til hovedinnholdet

Jeg har slitt med mat og selvskading, hva skjer hvis jeg forteller noen?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei 13 år gammel jente med noen psykiske problemer.. Helt siden jeg var 9-10 år har jeg slitt med vekt og selvbilde. For ca. 6 måneder siden sluttet jeg å telle kalorier for å prøve å 'bli frisk' selv. For 4 måneder siden sluttet jeg å selvskade for at ingen skulle se hvor ødelagt jeg egentlig kanskje er på innsiden. Jeg smiler alltid, og det er aldri noe jeg nødvendigvis klager over. Jeg er liksom alltid "glad" rundt andre. Problemet mitt nå er at alt sammen bare detter fra hverandre. Jeg har begynt å falle tilbake til den gamle fæle oppførselen rundt mat igjen.. + at jeg har selvskadet noen ganger nå nylig. Alt dette har skjedd i løpet av bare 2-3 uker og jeg orker ikke å gå gjennom dette en gang til. Jeg har tenkt til å snakke med helsesøster om selvskadingen min og kanskje litt det rundt mat. Etter jeg har gjort det, hva er det neste steget? Hva skjer videre liksom? Hvis foreldrene mine får vite om det, hva kommer de til å gjøre? Hvordan blir jeg frisk? Takk for svar ❤️

Besvart 11.09.2019 13:40
 

Svar
Hei!

Så leit å lese at du har hatt det så vanskelig så lenge. Det er tydelig at du selv ser at det du har gjort med mat og selvskading ikke er bra for deg siden du aktivt har prøvd å endre det. Det viser meg at du er motivert for å få det bedre!

Det er en veldig god idé å snakke med helsesykepleier (helsesøster) om dette! Det er et godt og trygt sted å starte når man skal fortelle om noe vanskelig. Akkurat hva som skjer når du forteller dette til helsesykepleier er vanskelig å si fordi det kommer an på hva du forteller og hva helsesykepleier tenker om det du sier.

Jeg kan hvert fall si at helsesykepleier har taushetsplikt. Det betyr at hun/han ikke skal si det du forteller til noen uten at du vet om det. Helsesykepleier vil nesten alltid oppfordre ungdom til å fortelle foreldrene sine om at de har det vanskelig. Det er fordi man vet at foreldre er gode og viktige støttespillere for barn og ungdom som har det vondt.

Helsesykepleier vil bruke tid på å bli kjent med deg og lytte til deg. Sammen vil dere forsøke og finne ut hva som kan være den beste hjelpen for deg og når du er klar til å snakke med foreldrene dine om dette. Helsesykepleier kan også hjelpe deg med å fortelle foreldrene dine det hvis det er best for deg.

Hvordan foreldrene dine reagerer når de får vite om dette kan jeg ikke svare på. Alle foreldre er forskjellige og reagerer forskjellig på det at barna deres har det vanskelig. Men ofte kan foreldre reagere med sinne eller frustrasjon på slike ting. Det kan handle om at de blir redde og ikke klarer å vise barna at de er bekymret. Etter hvert vil de fleste likevel støtte og hjelpe barnet sitt så godt de kan.

Jeg synes du skal ta mot til deg å kontakte helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor. Hvis du synes det er vanskelig å starte samtalen kan du vise frem spørsmålet ditt som du har stilt her.

Jeg håper dette var til hjelp for deg!

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser