Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for å ikke få disse dårlige tankene?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 15 som har en kjæreste. Jeg stresser meg selv ved at når jeg er alene uten kjæresten så blir jeg redd for at jeg ikke skal like hun mer og det føles ut som jeg skal slå opp selvom jeg ikke skal det. Jeg blir nesten bare glad av å være med henne og hun er nesten som den enste gleden i livet mitt. Jeg har mange venner og interesser men det blir bare som en distraksjon fra alle de dumme tankene mine men når jeg er med kjæresten min går det bort og det blir ikke en distraksjon. Mamma tror at det handler om skilsmisse og om hvordan pappa var utro mot mamma og at det mest sannsynlig har påvirket meg. Jeg trenger hjelp å hater å ha det sånn, jeg vil ha det bra når jeg ikke er med kjæresten å ikke få alle disse dårlige tankene. Jeg er redd for at det kommer til å ødelegge forholdet om jeg ikke blir bedre. Men når jeg får sånne tanker er ofte bare i litt korte perioder men nå har det vart lenge. Hva skal jeg gjøre? kan skilsmissen være grunnen til alt dette?

Besvart 29.09.2019 09:18
 

Svar
Hei gutt 15 år.

Så hyggelig at du har en god kjæreste som får deg til å føle deg glad, men jeg forstår at du synes det er vanskelig med alle disse plagsomme tankene som kommer når dere ikke er sammen. Og det er naturlig at disse tankene gjør deg usikker og redd. 

Derfor er det bra at du har snakket med mamma om dette, det er til god hjelp å snakke med noen og mødre er gode til å trøste og hjelpe.

Det kan godt hende at dine erfaringer og opplevelser i forbindelse med dine foreldres skilsmisse kan ha påvirket din måte å tenke på. Samtidig hører dette fortiden til og ikke noe som kan endres på. Men men det høres ut som du har en mamma som tar deg på alvor og at dere kan snakke sammen om det som skjedde, og det er veldig bra.  

Men de tankene du beskriver er både plagsomme og lite hjelpsomme for deg. Og om de skyldes skilsmissen eller ikke, er egentlig ikke så viktig, foruten at det er en forklaring. Men løsningen ligger i hvordan du forholder deg til disse tankene.

For det er tankene våre som påvirker hva vi føler. Derfor kan det hjelpe å få et litt mer avslappet forhold til sine tanker. Ikke bli så opptatt av at de er sanne eller viktige. Tanker er bare tanker og det er ikke viktig hva du tenker, men hvor mye tid du velger å bruke på tankene og hvor mye oppmerksomhet du gir dem.

Med andre ord "gi litt blaffen" i tankene, for mye av våre tanker er søppeltanker. La de komme og la de gå igjen. Ikke kjemp mot dem, men la de passere uten at du gir dem for mye oppmerksomhet. Les mer om dette i denne artikkelen.

Når du oppdager at du  er inne i en unyttig tankerekke med de temaer som du beskriver, kan det være lurt å stoppe litt opp og be seg selv skifte tankespor. Fortell deg selv at de tankene du har nå, hverken er nyttige eller hjelpsomme for deg. Og finn gjerne noen andre mer trøstende og gode tanker å tenke på, som for eksempel tanker om hvorfor du synes kjæresten din er så spesiell og hvorfor du liker å være sammen med henne.

Det er også slik at når en sier slike urettferdige og unyttige tanker høyt til en annen person, mister de ofte mye av sin kraft. Derfor hjelper det å snakke med noen når en har mange vanskelige tanker og følelser.

Så fortsett å snakke med mamma, men jeg vil også anbefale deg å snakke med noen som er nøytrale utenom familien. Da kan helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdom være en du kan snakke med.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Slitsomme tanker, grubling og tankekjør.

Bekymret gurr (colourbox.com)

Grubling er når vi tenker på det samme igjen og igjen og ikke finner en løsning. Tankekjør er når det kommer mye tanker på en gang som gjør deg urolig eller sliten i hodet. Heldigvis finnes det råd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser