Hopp til hovedinnholdet

jeg leser på nett at jeg ikke bør spise frokost, hva burde jeg gjøre?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg har bevist over tid redusert matinntaket for å gå ned i vekt.første måltid var lenge i lunsjtid, halv 12-12. Min bmi var da 16,3. Nå i en tid har jeg startet å spise noe frokost og bmi er på 17. Men jeg leser hele tiden på nettet at frokost ikke er så viktig og at det bare er å spare disse kaloriene i tillegg til at jeg er den eneste i klassen som spiser en del til frokost noe som stresser meg og jeg føler meg stor og at jeg spiser masse. Jeg vil nå slutte å spise frokost men da vil nok bmi gå ned igjen men det er noe jeg halvveis vil også. Jeg har egentlig aldri vært veldig glad i frokost og må alltid presse meg i det og føles bedre ut å starte å ha frokost når de andre gjør. Når jeg jobber og starter jobb 7 klarerjeg vertfall ikke spisefrokost så tidlig uansett hvor god mat jeg lager vil det ikke ned å jeg klarer ikke stå opp og få tid til å spise heller. Jeg leser også at mange har grønnsaker til kveldsmat noe jeg også har hatt menda blir bmi 15,8 igjen nok. Hva burde jeg gjøre?

Besvart 09.10.2019 20:44
 

Svar
Hei

Jeg blir bekymret for deg når jeg leser at du er så lav i vekt og at du er usikker på om frokost er bra for deg eller ikke. 

Vi blir daglig bombardert av usannheter fra bloggere, ukeblader og instagram når det gjelder hva vi skal spise og ikke. Mange er usikre på hva som er sunt og ikke. Jeg anbefaler alle å se på hva helsemyndighetene anbefaler oss. Helsemyndighetene ønsker at befolkningen skal være sunne og baserer sine råd på mangeårig forskning. 

Frokost er et viktig måltid som setter i gang forbrenningen og gir deg energi til å starte dagen. Alle mennesker trenger frokost og det er en sunn start på dagen. 

Mange som strever med å spise nok mat har en matplan hvor dagens måltider står oppført med tidspunkt for når man skal spise. I tillegg er det skrevet opp hva som skal spises til hvert måltid slik at man slipper å ta så mange valg. Dette er ofte godt for en som strever med å spise nok. 

Jeg anbefaler deg å snakke med fastlegen din slik at du kan få støtte. Fastlegen din kan undersøke deg og avgjøre om du for eksempel trenger samtaler hos DPS.

Du har altfor lav BMI og trenger å gå opp i vekt. Lav vekt kan påføre deg langvarige skader som svakt skjelett og lav hjerterytme. 

Jeg legger ved noen artikler som kan være fine å lese for deg. 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser