Hopp til hovedinnholdet

Kanskje jeg kunne fått noen råd for å klare å takle det bedre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurte bare på om jeg kan få noen råd. Hjemme blir jeg ofte kritisert på at jeg ikke gjør ting skikkelig, og jeg vet at de bare vil hjelpe meg, men det knekker selvtilliten min. Det påvirker meg, på skolen feks hvis jeg ikke får noe til så kommer det skikkelig inn på meg siden jeg føler at jeg aldri klarer noe pga jeg alltid gjør feil hjemme. Det er vanskelig og jeg tenkte bare hvis det ikke er å be om for mye, så kunne jeg kanskje fått noen råd å klare å takle det bedre

Besvart 09.10.2019 18:05
 

Svar
Hei jente 14 år

Det høres strevsomt ut for deg.

Først og fremst så vil jeg minne deg på at du er god nok som du er. Det er det viktig at du husker på når du har det sånn som nå!

Det kan være ganske så vondt og vanskelig å bli irettesatt ofte av de en er glad i. Derfor tenker jeg at det er uheldig at du føler deg så kritisert hjemme. Jeg forstår godt at det går utover hvordan du har det og at du blir usikker og føler deg litt hjelpesløs. 

Jeg vil oppfordre deg til å snakke med foreldrene dine om hvordan du har det. Vær åpen og ærlig, og fortell dem hvordan du opplever det når de forteller deg hva du skal eller ikke skal gjøre. Jeg tenker det er viktig at de får vite hvordan du har det, så dere sammen kan justere og endre litt på hvordan dere har det der hjemme. 

Hjemmet ditt skal være trygt og godt, og i ungdomstiden er det viktig at det også er et sted som en trives og kan være litt mer avslappet enn ute i verden. Siden ungdomstiden er ganske så slitsom og byr på mange endringer inni og utenpå, så er det desto viktigere at en kjenner at en kan lande litt hjemme og ha det greit der uten å måtte prestere eller ikke føle seg god nok. 

Jeg tror også det kan være godt for deg å ha noen å snakke med om hvordan du har det med deg selv. Du kan gå til helsesykepleier eller Helsestasjon for ungdom. Der kan du blant annet få hjelp til å jobbe med selvfølelsen og selvtilliten din. 

Jeg legger ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Såret av kommentarer?

Jente tenker (colourbox.com)

Mange slenger med leppa og kommer med ufine kommentarer. Hva gjør du hvis det er du som blir rammet?

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Hva skal til for at du kjenner deg god nok?

Venner på skole  (colourbox.com)

Presset blant unge i dag er stort. Du skal være pen nok, flink nok, tøff nok, men fremdeles "normal" nok til å ikke skille deg ut. Finn ut hvorfor du er GOD NOK her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser