Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan kan jeg få hjemmeundervisning?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg sliter så mye med angst at det har ødelagt skole og sosial liv for mg. Får anfall før jeg går på skolen, når jeg wr på skolen og når jeg kommer hjem fra skolen. Har nettop byttet skole fordi trodde det skulle bli bedre der men har fortatt så mye fravær og skolen har sendt beskyldinsmelding til barnevernet og er redd for at jeg må flytte fra moren min. Jeg klarer ikke delta i gruppe arbeid eller presentasjoner. Det er så vanskelig å ha det sånn har vondt i hodet hele dagen grunnet dette. Etter angsten min ble værre har det gjort alt så vanskelig. Tror jeg har rundt 30 dager fravær og det kommer ikke til å gå ned.. eneste løsningen som kunne funket er alene undervisning men det er ikke så vanlig på den skolen jeg går på nå. Hjemme undervisning med privatlærer kunne også fungert men det er så dyrt. Hvordan kan jeg fikse det.. jeg kan være så smart men får ikke bra karakterer grunnet angsten min. Hvordan kunne jeg eventuelt fått alene undervisning eller hjemmeskole. Plis hjelp!

Besvart 09.10.2019 21:19
 

Svar
Hei!

Det er ikke godt å ha det slik du skriver, du er i en situasjon som kan virke håpløs og vanskelig. Samtidig vet jeg at du kan få det bedre. 

Hjemmeundervisning: 

Dette kan man få dersom man er langvarig syk. Da skal kommunen og fylkeskommunen tilby dette, men først må man ofte snakke med PP-tjenesten. Dette er praktisk psykologisk tjeneste på skolen. PP-tenesta skriver en rapport og sammen med denne og vurdering av for eksempel lege vil dette avgjøre om du har rett på hjemmeundervisning. Typiske sykdommer som kan gi rett på hjemmeundervisning er ME og kreft. 

For å komme i kontakt med PP-tenesta må du snakke med læreren din. Det synes jeg du skal gjøre uansett. Du har som nevnt mye fravær og det skal skolen faktisk hjelpe deg med. 

Angst: 

Det som samtidig kan være utfordrende i din situasjon er at hjemmeundervisning ikke vil hjelpe på situasjonen du er i nå. Ved å unngå å være på skolen kan dette øke angsten og faktisk gjøre deg verre. Derfor vil jeg at du skal snakke med en voksen. 

Det er nemlig god hjelp å få når du opplever å få angstanfall. 

Du kan snakke med helsesykepleier på skolen. Her er det viktig at du forteller om hva du opplever og at du ikke har det bra. Du kan også fortelle at det er sent en bekymringmelding til barnevernet. Barnevernet kan faktisk hjelpe deg til å få det bedre. 

Det kan også være nyttig for deg å snakke med fastlegen din. Der kan fastlegen undersøke deg og hjelpe deg videre til en spesialist som kan finne gode måter å hjelpe deg videre på. 

Angst er ikke farlig, men det er slitsom og skremmende. Våg å snakke med noen og våg å tro på at du kan få det bedre. 

Jeg skal heie på deg! 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst