Hopp til hovedinnholdet

Jente 15 som føler seg tidvis deprimert

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har i over ett år hatt store opp-ned perioder. I 2-3 uker kan jeg være utrolig deprimert, orker ikke og være med på noe sosialt, vil bare sitte alene og høre på musikk. I disse periodene sitter jeg våken på pcen utrolig lenge, slik at jeg skal slippe å tenke så mye før jeg sovner, men jeg trenger alikevel mye søvn, så jeg sover som regel på ettermiddagene etter skolen. Så er jeg kanskje i et usedvanlig godt humør innimellom. Det føles som om jeg er inni en glasskrukke som er fylt opp med vann, og jeg synker bare lengre og lengre ned mens jeg kan se alle andre rundt meg, og av og til kommer jeg opp til overflaten for å puste. Jeg sliter også med lav selvtilitt, er utrolig sjenert, føler meg aldri god nok, er redd for at de jeg er glad i skal erstatte meg, og har også utrolig høy skyldfølelse pga noen familieproblemer. Jeg antar at spørsmålet mitt er om dette er normalt i tenårene? Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre for å føle meg bedre..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15


Tusen takk for at du tar kontakt med oss i ung. Du beskriver i spørsmålet ditt til oss at du det siste året har opplevd store opp og ned perioder. Du kan ha uker du er veldig langt nede. Da sover du lite på kvelder og netter, holder deg våken for å slippe å tenke så mye, og sover etter skolen i stedet. Så kan du snu og du er i veldig godt humør. 

 

Jeg tenker når jeg leser spørsmålet ditt, at det kunne vært godt for deg å få noen å snakke med. Du forteller at du sliter med dårlig selvtillit, og har mye skyldfølelse knyttet til noe som er relatert til familien din. Kanskje kan det være at dette som har skjedd i familien din har gått såpass mye inn på deg, og er noe du går og bruker mye tid på på egenhånd? Har du ei venninne, mamma eller pappa, en lærer eller noen du føler deg fortrolig med og deler disse usikre følelsene med?

 

Det blir ofte mer komplisert hvis man går og bærer på ting helt på egenhånd. Det finnes mange gode steder hvor ungdom kan få en samtalepartner. Du kan henvende deg til sosiallærer eller helsesøster som er tilknyttet skolen. Et annet godt alternativ er å ta kontakt med helsestasjonen for ungdom, i distriktet der du bor. Der jobber det helsesøster, lege og også ofte psykolog og psykiatrisk sykepleier. Tilbudet er gratis, og veldig mange får god hjelp her. Synes du er vanskelig å gå dit alene, er det ingenting i veien for å ta med ei venninne til første time. 

 

Hvis du og familien din har utfordringer sammen, eller mye av det som gjør livet vanskelig er knyttet oppmot familieproblematikk, vil jeg anbefale deg/ dere å ta kontakt med familievernkontoret i distriktet der dere bor. Dette er også et gratistilbud, hvor man kan henvende seg direkte uten henvisning fra fastlege. På familievernkontoret jobber det psykologer og familieterapeuter. Her kan man bl.a. få god hjelp til å kommunisere bedre som familie. 

 

Jeg ønsker deg masse lykke til, og håper at du får god hjelp videre.

 

Vennlig hilsen

 

familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert